ŽUPAN MARUŠIĆ – Pronađeno rješenje za isplatu plaća radnicima “Đure Đakovića”

Datum objave: 02. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Slijedom dogovora s radnicima tvrtke “Đuro Đaković” koji već drugi tjedan štrajkaju, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, na tiskovnoj je konferenciji javnosti predstavio pronađeni model isplate plaća za mjesec rujan.

Nakon što je prošlog tjedna ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio kako će se pronaći izvor financiranja za zaostalu plaću radnika “Đure Đakovića” s modelom isplate javnost je upoznao župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić.

“Nakon teškog i zahtjevnog tjedna ispunjenog brojnim sastancima i pregovorima, konačno nešto vedrije informacije. Potpisom određenih odluka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike napravljene su sve pretpostavke i nađen izvor financiranja za isplatu plaća radnicima, koja bi s velikom vjerojatnošću, trebala uslijediti idući tjedan. Dio jamstva koje je tvrtka imala za obavljanje poslova u HEP-u, u iznosu od 7 milijuna kuna, bit će pušteno i dostatno za financiranje plaća za mjesec rujan. Također, obzirom da je blokiran račun, radnici bi trebali potpisati obrazac zahtjeva za nadoknadu sredstava, s kojim bi i oni račun blokirali, ali s obzirom da su zahtjevi, odnosno plaće radnika prioritet, onda će na takav način, a sve u skladu sa zakonom, biti isplaćene.”, upoznao je župan Marušić.

Na žalost, agonija s tim neće prestati, jer novaca za nastavak proizvodnje nema, riječ je tek o gašenju požara.” Ovo je kratkoročno rješenje, a ono što slijedi i što je važno je pronalaženje banke koja će pratiti ugovorenu proizvodnju. Također jedan od koraka je i stavljanje tvrtke u realnu osnovu koja će zajamčiti konkurentno poslovanje. Ovom prigodom zahvalio bih se predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i resornim ministrima Horvatu, Ćoriću, Mariću i Krstičeviću, ali i radnicima, na strpljenju i korektnom ponašanju prilikom opravdanog prosvjeda. Još jednom ponavljam, plaće će s velikom vjerojatnošću biti isplaćene idući tjedan jer u procesu sudjeluju brojne institucije kako ne bi došlo do nenadanih okolnosti”., rekao je čelni čovjek Brodsko posavske županije.

Na pitanje znače li isplate plaća i prestanak štrajka, župan Marušić je rekao kako je riječ o rješenju koje trenutno zadovoljava sve. “Sama odluka o nastavku štrajka leži na sindikatima, ali prema mojim informacijama i prema onome što su rekli i sindikati i branitelji i Uprava – isplata plaća i nastavak proizvodnje zaustavili bi štrajk. Sigurno da uvjeti danas nisu isti kao na početku kada se Zagrebačka banka povukla iz praćenja financiranja proizvodnje, ali o trenutnom stanju u poduzeću morat ćete pitati Upravu koja ima uvid u stanje proizvodnje i stanje računa Đure Đakovića. Proizvodnja mora biti konkurentna da bi tvrtka opstala, a radnici mogli živjeti od plodova svoga rada”. – zaključio je župan Danijel Marušić na tiskovnoj konferenciji.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn