ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP POSVEĆEN ZLATKU BOUREKU – Risač života nepresušna nadahnuća

Datum objave: 07. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskoj knjižnici Požega održan je znanstveno-stručni skup u organizaciji HAZU Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi posvećen Zlatku Boureku.

Ovo je jedan od važnijih projekata Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, naglasio je novi voditelj Zavoda akademik Milko Jakšić. “Bourek je doista legenda, pravi hrvatski brend i ovaj skup naziva “Zlatko Bourek – risač života nepresušna nadahnuća” reći će nešto više o njegovom radu i značaju.”


O Boureku kao svestranom umjetniku na skupu je govorio akademik Andrija Munjaković, Barbara Vujanović, dipl.pov. mj. Održala je predavanje na temu “Zlatko Bourek – u početku bijaše kiparstvo”, mr, sc, Sanja Ivić govorila je o svojim impresijama i sjećanjima na rad s velikim umjetnikom, a doc. dr. sc. Zdenka Đerđ o jedinstvenoj različitosti Bourekova stvaranja. O njegovom kultnom svijetu kazališnih lutaka govorila je prof. dr. sc. Livija Kroflin, a o začudnom svijetu kazališnih nakaza i likovnoj dramaturgiji kazališta figura doc. dr. sc. Marijana Županić Benić. Suradnju s Bourekom u kazalištu lutaka predstavio je Đuro Roić, a o dramaturškom potencijalu lutaka u Hamletu i Svetom Jurju govorio je dr. sc. Igor Tretinjak. Bez Bourekovog Bećarca skup ne bi imao analitičku snagu pa je Bourekovom Bećarcu kao “spomeniku svima nama” predavanje posvetila prof. art. dr. sc Saša Došen.

Na skupu su, uz predavanja o svestranom umjetničkom djelovanju Zlatka Boureka, predstavljeni i rezultati dvogodišnjeg projekta ““Jedan umjetnik tri grada” koji je pokrenula Vera Ćuže Abramović, dipl, pov.umj. i etnolog.

“Projekt je rezultirao izložbom koju smo predstavili i ovdje u Knjižnici. Boureka smo izabrali kao osobu od velikog značaja , vrlo neobična soba koja se bavila i slikarstvom, kiparstvom lutkarstvom – posebno je značajan za Požegu jer vrlo smo ponosni da se rodio baš ovdje. Željeli smo Požežanima koji o njemu vrlo malo znaju, a KRUG-ovci su napravili i anketu, otvoriti neke nove spoznaje i percepcije kako bi shvatili važnost jednog takvog umjetnika i čovjeka,” naglasila je inicijatorica projekta Vera Ćuže Abramović, ipl, pov.umj. i etnolog koja je održala i predavanje “Kako upoznati Boureka? Zlatko Bourek kroz prizmu rada s mladima”.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn