ZELENO – PLAVO VINCELOVO U POŽEGI – “Kada smo složni, mi obrtnici možemo učiniti puno dobrih stvari”

Datum objave: 20. 1. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Požega je danas središte eno i gastro bogatstva Hrvatske zahvaljujući manifestaciji “Zeleno-plavo” koja se održava uz tradicionalno požeško Vincelovo i na jedinstven način spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku.  Na središnjem Trgu Sv. Trojstva, uz vincelovsku vatru, mirisnih i ukusnih specijaliteta i tekućih osvježenja nije nedostajalo zahvaljujući domaćinima, ali i gostima koji su došli u rekordnom broju. Nedostajali su samo predstavnici pripadajućih ministarstava koji su očito zauzeti “važnijim” unutarstranačkim interesima.

U organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije  Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega  i ove su se godine okupili brojne obrtnici iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatske obrtničke komora, Požeško-slavonske županije i Grada Požege. Bogati program  na središnjem požeškom trgu započeo je, po tradiciji, paljenjem vincelovske vatre uz  zelene i plave delicije te plemenitu kapljicu.

Požežane i njihove goste, a riječ je o preko 200 sudionika iz cijele Hrvatske iz 26 obrtničkih udruženja koji su kroz projekt “Zeleno-plavo” došli povezati kontinentalnu i jadransku Hrvatsku i  promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga pozdravili su prigodnim riječima predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Drago mi je da je plava brazda konačno prepoznala zelenu, da će grad Požega i Požeško-slavonska županija i na ovaj način nastaviti surađivati i pomagati našim obrtnicima, onima koji su najspremniji i koji zapošljavaju najveći broj djelatnika. Grad Požega će ovakve susrete i dalje podupirati. Pozivam vas da se družite, izmijenite kontakte i iskustva, budimo ozbiljni i konkretni i spremni za jednu bolju budućnost,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Dani Svetog Vinka su dani kada počinju prvi radovi u vinogradima. Tradicija i kultura ovog vinogradarskog kraja počinje tako ovih dana i nastavlja se u vremenu koje slijedi da bi u jesen imali tu najbolju i najplemenitiju kapljicu. Stoga mi je drago da je ovakva manifestacija plavo-zeleni spoj prikaz što imaju dvije vrijedne hrvatske regije,” rekao je župan Tomašević.

“Veseli me da sam ponovo ovdje u Požegi jer zaista ova dobra energija pokazuje da mi obrtnici, kada smo složni, možemo učiniti puno dobrih stvari. Upravo spoj plavog i zelenog nudi nam mogućnost suradnje, mogućnost zarade i u ekonomskom dijelu i to je ono što nas povezuje, to je ono što nam daje nadu da će nam sutra biti bolje. Mi obrtnici radimo, otvaramo radna mjesta i pokazujemo upravo ovakvim manifestacijama gdje stvaramo nova prijateljstva ali i nove poslove, pokazujemo da smo vrijedni članovi zajednice u kojoj živimo i u kojoj radimo.Ovo je jedna od rijetkih prilika gdje na kraju mogu reći – pređimo s riječi na jela!” kratko je pozdravio nazočne predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je manifestaciju i otvorio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jer, unatoč najavama, nitko se nije ukazao iz pripadajućih ministarstava (turizam, gospodarstvo, poljoprivreda) ovoga puta čak niti neki “pomoćnik pomoćnikovog pomoćnika” kako često znaju delegirati svoje stručnjake u Slavoniju. Šteta i sramota, jer obrtnici su zasigurno imali dosta pitanja i prijedloga, tim prije jer je uvodno održan i već tradicionalni Obrtnički forum na kojem je bilo riječi o brojnim aktualnim problemima. Manifestacija koja ima svoju tradiciju, za koju su se i domaćini i gosti i ovog puta vrlo potrudili i koja doista spaja gotovo cijelu obrtničku Hrvatsku, ipak nije zaslužila biti poligon za političke poruke i stigme. Posebice kada su to, vrlo vjerojatno, poruke nastale kao posljedica krivih procjena i poteza vladajućeg stranačkog vrha, te uskih unutarstranačkih interesa i sukoba.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn