ZELENI REŠETARI – Završna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari”

Datum objave: 13. 5. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

REŠETARI – Na prostoru novog reciklažnog dvorišta u Rešetarima, službeno prvog na novogradiškom području, održana je završna konferencija projekta kojim se ova Općina još jednom potvrdila kao predvodnik trendova i mjesto ugodnog, ekološki osviještenog življenja. Najmodernije reciklažno dvorište vrijedno više od 5 milijuna kuna s radom bi trebalo početi u srpnju.

Iako će s radom službeno početi u mjesecu srpnju, Rešetari se od danas mogu pohvaliti s najmodernijim reciklažnim dvorištem, prvim takve vrste na novogradiškom području. Završna konferencija projekta još je jedan u nizu koraka kojim Općina posljednjih godina kontinuirano podiže standard življenja, mijenjajući navike mještana, zaokružujući, istovremeno višegodišnju priču o poboljšanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Projekt “Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari”, ukupne vrijednosti 5.174.904,38 kuna sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, izvođač radova bio je “Promet građenje d.o.o” iz Požege, dok je nadzor obavila tvrtka “Ingri d.o.o” iz Ruščice.

Riječ je o iznimno vrijednom projektu od kojeg će dirketnu korist imati cjelokupno stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari, ekološkoj, ali i ekonomskoj “priči” koja će, u konačnici, dovesti do smanjenih mjesečnih računa kućanstava za odvoz otpada, kao i novih zapošljavanja.

Izgradnja reciklažnog dvorišta doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja, te kroz edukaciju stanovništva, osigurava prevenciju nastanka otpada, njegovo pravilno odvajanje kao i ponovnu uporabu korisnih sirovina. Podsjetio je na to tijekom završne konferencije, prvi čovjek Općine, načelnik Zlatko Aga, s pravom ponosan na prostor kakvog se ne bi postidjele ni daleko urbanije i ekološki osvještenije sredine.

” Nakon što smo, izgradnjom reciklažnog dvorišta zadovoljili zakonske obveze, pred nama je veliki posao na upoznavanju mještana s mogućnostima i prednostima ovakvog prostora, kao i načinima njegove uporabe. Nadam se kako je ovo i prvi korak u odbacivanju starih loših navika kada je riječ o zbrinjavanju otpada, jer samo je tako moguće budućim generacijama u naslijeđe ostaviti zdrav i čist okoliš, što je, u konačnici i jedan od ciljeva projekta. “Priču” o poboljšanju sustava odvojenog prikupljanja otpada počeli smo još prije nekoliko godina, po završetku sanacije deponije u koju smo uložili 22 milijuna kuna. Uz najmodernije opremljeno reciklažno dvorište kojim će od srpnja, kada prostor službeno počne raditi, upravljati novogradiška tvrtka “Odlagalište”, plan nam je napraviti i reciklažno dvorište za građevni materijal, a zajedno s Gradom Nova Gradiška i nekolicinom Općina, priča bi, dugoročno, mogla završiti i sortirnicom otpada. Uz značajno podizanje ekoloških standarda na svome području, “priča” o reciklažnom dvorištu prilika je i za zapošljavanje domaćih ljudi, što je još jedan od razloga zbog kojih sam iznimno ponosan na ovaj kao i projekt sanacije deponija,” istaknuo je načelnik Aga, zahvalivši tom prigodom, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Fondu, Europskoj uniji, kao i svima onima koji su znanjem, stručnošću i predanim radom, sudjelovali u realizaciji projekta reciklažnog dvorišta.

Da je riječ o, dobro vođenom projektu i kvalitetno odrađenom poslu, potvrdila je i Senka Vranić, direktorica tvrtke “Sintagma”, zadužene za vidljivost projekta. “Sam proces izgradnje reciklažnog dvorišta jedna je od obveza lokalnih samouprava kako bi se osiguralo adekvatno zbrinjavanje otpada. Ne moram posebno naglašavati da je Općina Rešetari prva u našem okruženju koja je to i ostvarila i na tome im čestitamo. Projekt je financiran sredstvima Europske unije i svijetli je primjer kako treba brinuti o okolišu i zdravlju ljudi”, istaknula je Vranić.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn