ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Završen projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požege”

Datum objave: 20. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prostoru HGK, Županijske komore Požega, danas je održana završna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požege na lokaciji Industrijska ulica KK. 06.3.1.03.0022″, vrijednog 5.003,569,54 kune kojeg sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 4.909.194,54 kn, a bespovratna sredstva iznose 85 posto ili 4.172.815,36 kn.

Nakon godinu i pol dana provedbe, službeno je završio projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega na lokaciji Industrijska ulica. Ciljevi projekta su izgraditi i opremiti reciklažno dvorište na području grada Požege na lokaciji Industrijska ulica, te o tome, njegovoj ulozi, kao i pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, kroz niz informativno-obrazovnih aktivnosti, informirati i educirati stanovništvo, a njegova svrha izgradnjom i opremanjem funkcionalnog reciklažnog dvorišta doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Nositelj projekta je Grad Požega, a objektom Reciklažnog dvorišta upravljat će Komunalac d.o.o. Požega.Sa značajem projekta za grad Požegu i njegove stanovnike na završnoj su konferenciji , upoznali gradonačelnik Darko Puljašić, u ime nositelja i direktor Komunalca, Anto Bekić.

„Izvrsno ste to odradili“, istaknuo je, u svom obraćanju na Završnoj konferenciji, prvi čovjek grada, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. „Priča je ovo za sve one koji žele čuvati ljepotu i zdrav okoliš kakvim smo okruženi. Edukacije o recikliranju nikada dovoljno. Potrebno je buditi svijest u ljudima, u onima najmlađima i stoga je i edukacija vrlo važna. Pravu vrijednost ovog projekta vidjet ćemo tek za nekoliko godina, kada naši sugrađani ne budu više “reciklirali” svoje hladnjake u najbližu šumu, a perilice rublja u rijeku Orljavu. To je bit, podizanje svijesti svih nas, svih građana koji žele biti dio europske priče o zaštiti okoliša, no isto tako nakon otvaranja reciklažnog dvorišta Grad Požega ozbiljno će krenuti i s kažnjavanjem svih onih koji ne žele sudjelovati u ovom dijelu priče,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

“S otvaranjem reciklažnog dvorišta preuzimamo na sebe ozbiljnu odgovornost. Sada će imati besplatno osigurano svakodnevno mjesto za odlaganje otpada, a posebno i opasnih otpada za koje do sada nismo imali rješenje o prikupljanju i skladištenju. U slučaju neodvajanja otpada i ne zbrinjavanja po direktivama koje smo preuzeli ulaskom u EU plaćat ćemo penale. Zar nije bolje da taj novac uložimo u nešto korisno za zajednicu? Ovo je stoga, zaista vrijedan projekt za sve nas,” istaknuo je gradonačelnik Puljašić.

„Početak ekološke i gospodarske priče o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta sežu prije četiri godine. Bio je to period pun prepreka, ali, upornošću i entuzijazmom, došli smo do kraja. Reciklažno dvorište će upotpuniti naš sustav gospodarenja otpadom i dati građanima mogućnost da se, bez čekanja organiziranog odvoza, uz prethodno predsortiranje, na ekološki čist i ispravan način, riješe otpada.Obveza je do 2022. godine razdvajati i odvojeno prikupljati 50 posto količina otpada za što mi sada imamo mogućnosti,” rekao je direktor Komunalca Požega do.o. Anto Bekić, koji je najavio građanima Požege uskoro i žute kante u domaćinstvima i još veći broj kompostera za kompostiranje organskog otpada u kućanstvima.

Reciklažno dvorište smješteno je u odvojku Industrijske ulice u Požegi na površini od 3493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 kvadratnih metara. Građani će na reciklažno dvorište moći odložiti 34 različite vrste otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada, otpada iz kućanstva, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega. Glavni cilj uspostave reciklažnog dvorišta je upravo smanjenje količine komunalnog miješanog čime će se istovremeno povećati količine odvojenog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn