ZAVRŠNA KONFERENCIJA – Uspješno završen projekt “Dom zdravlja-centar zdravlja”

Datum objave: 30. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj županijskoj vijećnici u Požegi održana je završna konferencija projekta „Dom zdravlja-centar zdravlja“ KK.08.1.1.02.0008 koji je provodila Požeško-slavonska županija s partnerom Domom zdravlja Požeško-slavonske županije.Ukupna vrijednost projekta bila je 5.845.777,93 kuna, koji se sufinancirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.968.911,24 kuna (85% financiranja), a preostali iznos sufinancirala je Požeško-slavonska županija -876.866,69 kuna (15% sufinanciranja).

Dio sredstava sufinancirao se iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-PANORA prijavila je projekt na Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

“Drago nam je da smo bili dio ove priče te da smo sudjelovali u osmišljavanju cijelog projekta te u fazi realizacije i provedbe. Ovako veliki opsežan projekt nije lako provesti, puno je bilo objekata, puno osoba koje sudjeluju, no zajedno smo uspješno došli do kraja. Svi smo mi korisnici usluga doma zdravlja i zadovoljstvo je kad znamo da dolazimo u ljepše prostore te da liječnici imaju bolje uvjete za još kvalitetniju uslugu ,” rekla je ravnateljica RKR PSŽ Panora Senka Horvat.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki. “Civilizacijski doseg neke zajednice može se mjeriti prema tome koliko je to društvo posvetilo pažnje prema najranjivijim skupinama. Projekt Dom zdravlja – centar zdravlja je projekt kojim smo realizirali nabavu 282 komada medicinske opreme te infrastrukturno uredili šest objekata doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Bilo je poteškoća, ali uz razumijevanje svih dionika, posebice medicinskog osoblja, uspjeli smo doći do rezultata koji nas sada sve čini ponosnima. Realizacijom ovog projekta Dom zdravlja Požeško-slavonske županije istinski je zauzeo mjesto koje mu je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i namijenjeno, a to je da bude temeljni nositelj primarne zdravstvene zaštite u svojoj nadležnosti,” rekao je između ostalog ravnatelj Višaticki.

Dodao je kako ne staju s projektima jer tu su i projekt izgradnje zdravstvene stanice u Čaglinu, rekonstrukcije i energetske obnove zdravstvene stanice u Velikoj, energetska obnova i rekonstrukcija krovišta centralne zgrade u Požegi, rekonstrukcija krovišta zgrade u Jakšiću, projekt specijalizacija doktora medicine, te projekti međuregionalne suradnje s domovima zdravlja u BiH i Crnoj Gori. Ravnatelj Višaticki zahvalio je svim liječnicima koji su odlučili biti dio projekta, županu Alojzu Tomaševiću na osobitom angažmanu, ravnatelju OBŽ Željku Glaviću,  Panori, svom prethodniku, požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću za čijeg je mandata projekt i pokrenut te svim gradonačelnicima i načelnicima.

Zadovoljstvo završenim projektom u ime župana Alojza Tomaševića izrazio je njegov zamjenik Vedran Neferović, a s detaljima projekta “Dom zdravlja-centar zdravlja” nazočne je upoznala voditeljica projekta Ljubica Novak.  “Cilj projekta bio je unaprjeđenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području PSŽ kroz ulaganja u infrastrukturu i opremu 9 pružatelja primarne zdravstvene zaštite (ordinacije liječnika Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i 8 koncesionara). Razdoblje provedbe projekta bilo je 30 mjeseci (od 01. studenoga 2016. do 01. svibnja 2019.) te su sve projektne aktivnosti uspješno završene u skladu s ugovorenim rokovima. Izvedenim građevinskim radovima i novom medicinsko-tehničkom opremom zdravstvenim radnicima osigurani su primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružena kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita koja uključuje više dijagnostičko-terapijskih postupaka na primarnoj razini u sklopu ordinacija za opću,obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju,” naglasila je Ljubica Novak.

U sklopu projekta nabavljena je informatička oprema (10 računala i 12 pisača) za ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Također je nabavljena medicinsko-tehnička oprema i medicinski namještaj za potrebe ordinacija, a sve u svrhu podizanja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima (ormari za instrumente i lijekove, stolovi i ležajevi za pregled bolesnika, stolovi za pregled dojenčadi , vage za bebe s dužinomjerom, visinomjeri i dr.).

Završeni su građevinski radovi rekonstrukcije/adaptacije objekata Doma zdravlja Požeško-slavonske županije na 6 zgrada: u Velikoj, u Požegi –na lokacijama Matije Gupca 10, Vukovarska 29 i Industrijska 26, te Pakracu i Lipiku, a vrijednost izvedenih građevinskih radova bila je oko 1.500.000,00 kn. Građevinski radovi obuhvaćali su zamjene unutarnje i vanjske stolarije, zamjene podnih obloga, ličenje zidova i stropova, rekonstrukcije sanitarnih čvorova i dr. Na zgradama Domova zdravlja postavljene su ploče na Brailleovom pismu kako bi se olakšala pristupačnost zdravstvenih usluga slijepim i slabovidnim osobama. Uspješno je završena javna nabava medicinske opreme za ordinacije Doma zdravlja PSŽ i koncesionare u sklopu koje je nabavljeno 275 komada nove medicinske opreme čime se omogućilo uvođenje 60 novih usluga u ordinacije primarne zdravstvene zaštite što će rezultirati smanjenjem broja uputnica pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u depriviranim,izoliranim područjima Požeško-slavonske županije za 15%. Nabavljeni su novi ginekološki ultrazvuci 3D/4D za ginekološke ordinacije u Pakracu i Požegi, pedijatrijski prenosivi ultrazvuci, UZV za gustoću kostiju, digitalni ortopani, pulsnioksimetri, defibrilatori, reanimacijski setovi, EKG-ovi, kolposkopi, inhalatori, aspiratori, spirometri, holteri EKG, elektrokauteri, aparati za davanje kisika, tensi, setovi za strojnu endodonciju i dr.) čime je znatno podignuta kvaliteta pružanja usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za krajnje korisnike, pacijente u Požeško-slavonskoj županiji.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn