ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “PUK50” – Projekt koji cijeloj zajednici daje bolju i humaniju dimenziju

Datum objave: 15. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Grad Požega nositelj je EU projekta “PUK50” kroz koji je zaposleno 50 žena, koje su pomagale 456 korisnika. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a danas je održana njegova završna konferencija s pregledom rezultata.

Gradu Požegi odobreno je 4.611.310,00 kuna za projekt “PUK50” u okviru programa zapošljavanja žena “Zaželi – program zapošljavanja žena- faza II”. Riječ je jednom od najpopularnijih EU projekata kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnice. Ovim projektom je zaposleno 50 žena na razdoblje od 12 mjeseci koje su pružale potporu i podršku za 456 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege.

Svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavale su kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice, pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora te podršku kroz razgovore i uključivanje u društvo. Zaposlene žene prošle su programe obrazovanja i osposobljavanja pa je njih 24 steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove operatera na PC računalima a 10 žena je steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, 12 je steklo Svjedodžbu o znanju stranog jezika, njemački jezik A1 stupanj. Rezultate projekta je predstavila koordinatorica Ružica Jeleč.

Na završnoj konferenciji zamjenika županice Ferdinanda Trohu i gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića bili su i ravnatelja Cetra za socijalnu skrb Vjekoslava Potočanca i predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ Jasminku Antunović bili su i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje gradom Požege Andreja Menđel te drugi gosti.

“Ovo je izuzetno važan projekt jer svjesni smo činjenice da stanovništvo na području grada Požege, ali i na području cijele županije pa i Slavonije – stari. Svake godine imamo sve starije stanovništvo, zbog iseljavanja, smanjenog nataliteta, i ovakvi projekti, ovakve aktivnosti postaju sve važnije u našem društvu. Puno je ljudi koji u potrebi, o kojima nema tko skrbiti i koji ne mogu sami za sebe napraviti sve što im je potrebno za jedan normalan život dostojan današnjeg vremena i današnjih prilika,” naglasio je gradonačelnik Glavić.

“Ovaj projekt i sudionici u ovom projektu, ovih 50 žena koje su radile sa onima kojima su u potrebi doista je pomogao ublažiti taj problem i nadam se da će period do sljedeće faze biti što kraći. Istovremeno je taj projekt pomogao i u smanjenju broja nezaposlenih te pomogao u podizanju njihovih potencijala i vještina na tržištu rada. O starima, bolesnima, nemoćnima, treba skrbiti na razne načine, a ovo je jedan primjeren način koji zapravo cijeloj zajednici daje jednu drugačiju, suvremeniju, bolju i humaniju dimenziju i moja želja je, kao i svih vas ovdje, da se to nastavi,” zaključio je gradonačelnik.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn