ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “PUK40” – Projekt koji, kao primjer dobre prakse, zaslužuje nastavak

Datum objave: 05. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je završna konferencija projekta “PUK40” (akronim od “Pomoć U Kući”) za koji je Grad Požega krajem 2017. godine potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu do 5. 476.839,44 milijuna kuna. Projekt je u ukupnom iznosu financirala Europska unija u sklopu natječaja Zaželi – program zapošljavanja žena, a u razdoblju od 28 mjeseci zaposleno je 40 nezaposlenih žena koje pružaju potporu i podršku za 390 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Završnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Čirko.

Grad Požega od 1. prosinca 2017. godine, u suradnji s projektnim partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Požega, Centrom za socijalnu skrb Požega i Domom za starije i nemoćne osobe Požega provodi projekt „PUK40“. Kroz projekt je zaposleno 40 nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a koje pružaju potporu i podršku za 390 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege.

Ukupna vrijednost projekta je 5.476.839,44 kn te je u ukupnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a prijavljen je u sklopu Otvorenog poziva Zaželi – program zapošljavanja žena. Projekt se provodio 28 mjeseci, od 1.12.2017. – 1.4.2020.

Kroz projekt je zaposleno 40 nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a, s naglaskom na starije od 50 godina, s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Zaposlene žene pružaju potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Zaposlene žene svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice, pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u ostvarivanju raznih prava te pružaju podršku krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo. “Planiran broj korisnika je bio 160, ali potrebe su vrlo velike za ovom socijalnom uslugom pa smo projektom obuhvatili 392 starije osobe i nemoćne osobe s područja grada Požege,” naglasila je voditeljica projekta Ružica Jelač.

Kako bi što kvalitetnije obavljale svakodnevne aktivnosti, zaposlene žene su na samom početku projekta uspješno pohodile programe osposobljavanje za zanimanja Gerontodomaćice kao i za zanimanje Pomoćne kuharice. Nakon završetka edukacije, 40 zaposlenih žena su dobile Uvjerenja o osposobljavanju za navedena zanimanja kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. U sklopu projekta je nabavljeno i dodijeljeno 40 bicikala zaposlenim ženama kako bi u svom radu bile što učinkovitije te kako bi u što kraćem roku stigle do svojih krajnjih korisnika. Grad Požega na mjesečnoj razini osigurava pakete higijenskih i kućanskih potrepština za 160 krajnjih korisnika kako bi zaposlene žene što kvalitetnije obavljale svoje aktivnosti u domovima krajnjih korisnika. Nazočne na završnoj konferenciji prigodnim je riječima pozdravio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Ovo je projekt koji je puno donio onima kojima je to najvažnije, a to su krajnji korisnici. Zaposleno je 40 žena za preko 390 korisnika i tako na najbolji način i Grad Požega i Ministarstvo rada pokazuju empatiju i razumijevanje prema našim sugrađankama koje su zaposlene, ali i prema onima kojima njihove svakodnevne posjete olakšavaju život. Projekt je to koji je ispunio vrlo bitne socijalne komponente – s jedne strane zaposlene su žene koje odgovorno i s ljubavlju rade svoj posao, a s druge strane stariji i nemoćni dobili su ono što im je vrlo potrebno, najnužniju njegu i skrb. Nadam se da ćemo nastaviti istim tempom, nastavit ćemo kandidirati, jer ovaj projekt zaslužuje da ostaje kao trajan,” rekao je gradonačelnik Puljašić.  Ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava sve dionike u projektu pozdravio je savjetnik ministra Luka Čirko koji je naglasio kako je riječ o strateškom projektu resornog ministarstva koji – ide dalje.

“Prvi poziv za projekt “Zaželi” raspisali smo 2017. godine s predviđenom alokacijom od oko 400 milijuna kuna. Već u veljači 2018. godine shvatili smo kako je interes velik s puno prijavitelja te je krovna alokacija povećana za dodatnih 6 milijuna kuna. U prvom potezu smo ukupno imali preko milijardu kuna sredstava za 32 odluke o financiranju i 322 projekta prijedloga. Kroz navedene projektne prijedloge na razini Republike Hrvatske zaposleno je preko 6 tisuća žena koje su se brinule za preko 30 tisuća krajnjih korisnika. Ove brojke govore kako je to strateški projekt Ministarstva rada i ujedno Vlade RH te je bitno danas reći kako taj projekt ide dalje. U veljači smo raspisali drugu fazu za projekt “Zaželi” alokacija je predviđena od 300 milijuna kuna, vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci za voditelje projekata te 12 mjeseci žene koje će raditi u sklopu projekta, ” rekao je Čirko uz čestitke Gradu Požegi na uspješnoj provedbi prve faze projekta. Dodao je kako je projekt “Zaželi” pohvaljen je od Europske komisije te je istaknut kao primjer dobre prakse korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn