ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA: “I naš grad razvrstava otpad – zbrinuti znači brinuti”

Datum objave: 19. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – S ciljem podizanja svijesti o važnosti ekologije, informiranja o gospodarenju otpadom i mijenjanja navika, Grad Nova Gradiška zajedno s lokalnom tvrtkom Odlagalište d.o.o. proveo je projekt “I naš grad razvrstava otpad”. Rezultati projekta vrijednog oko 383 tisuće kuna, finaciranog europskim novcem predstavljeni su na završnoj konferenciji.

“I naš grad razvrstava otpad” naziv je projekta Grada Nova Gradiška i lokalne tvrtke Odlagalište d.o.o. čiji su rezultati predstavljeni na završnoj konferenciji. Riječ je o projektu financiranom sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 325.519,40 kuna, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti ekologije, informiranja o gospodarenju otpadom i mijenjanja navika.” Riječ je o projektu izobrazno informativnih aktivnosti kojim se željelo izgraditi svijest i razumijevanje svih žitelja Nove Gradiške o potrebi zaštite i učinkovitijeg upravljanja resursima kao i važnosti promjena njihovih navika s linearnog na kružno gospodarstvo. Cilj projekta je, na prvom mjestu, spriječiti nastanak otpada, njegovu ponovnu uporabu, razvrstavanje i kućno kompostiranje. Za potrebe učinkovitog komuniciranja s ciljem informiranja te edukacije tijekom razdoblja od 2018. do lipnja 2020. godine realizirano je niz aktivnosti kako bi se s novim konceptom gospodarenja otpadom upoznali svi Novogradiščani”, upoznala je koordinatorica projekta Gordana Šimić.

” Kroz projekt I naš grad razvrstava otpad pokazali smo kako se međusektorskom suradnjom može postići puno toga na podizanju svijesti i mijenjaju navika, što je, kada je riječ o pravilnom stavu prema otpadu, uglavnom najteže, zbog čega su informativno-edukacijske i obrazovne projektne aktivnosti zahvatile sve dobne skupine- od najmlađih do najstarijih naših sugrađana. Iako još nismo postigli krajnji cilj, jer mnogi su se oglušili na naše letke, plakate i javne tribine, vjerujem da smo na dobrom smo putu. Kada s pozicije ekologije govorimo o našem gradu, važno je reći kako smo sanirali deponiju, krenuli sa velikim projektom izgradnje reciklažnog dvorišta, a u planu je i izgradnja sortirnice i kompostane. U svemu tome iznimnu važnost ima i ovaj relativno mali projekt, jer podizanje svijesti građana o spriječavanju nastanka otpada, prvi je i najvažniji korak.”, rekla je na završnoj konferenciji projekta zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina. Zahvalivši čelništvu Grada Nova Gradiška i svim stručnim službama što su prepoznali važnost ovakvih projekata, o nužnosti ulaganja u zbrinjavanje otpada, kao i svemu onome što na temu ekologije još slijedi, progovorio je Marijan Furić, direktor Odlagališta.

“Osim projekta čije rezultate upravo predstavljamo, Grad Nova Gradiška javio se i na projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu komunalne opreme. Jedan dio opreme – 125 kontejnera od 1100 litara za papir i plastiku i zvona za staklenu ambalažu, već smo dobili, a stižu i kante od 120 litara za papir i plastiku, koje će na korištenje dobiti svako domaćinstvo u gradu. Aplicirali smo i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta koje bi kroz mjesec dana trebalo dobiti uporabnu dozvolu i uspješno dobili bespovratnih 4,5 milijuna kuna europskog novca. Ovih dana vrijedno se radi na projektnom prijedlogu za izgradnju sortirnice koja nam je iznimno važna, jer, sav otpad koji će završiti na reciklažnom dvorištu, najprije treba proći fazu sortiranja prema vrsti otpada i kemijskom sastavu. Tvrtka „Odlagalište” se, osim toga, javila i na natječaj za nabavu dva komunalna vozila za prikupljanje korisnog otpada, jer svima nam je cilj da . grad bude čišći, ljepši i da u konačni otpadom gospodarimo na ekološki i zdrav način”, zaključio je Marijan Furić.

TEKST: S.T.      FOTO:Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn