ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI KULTURNI PROJEKT “KNJIGNIK” – Lijepa priča o neformalnom druženju s kulturom koja zaslužuje nastavak

Datum objave: 09. 8. 2021. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Nakon prvog i drugog “Knjignika” koji su održani u lipnja, potom trećeg održanog početkom srpnja, projekt Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica osmišljen s ciljem poticanja čitanja i razvoja publike u kulturi u formalnom i neformalnom okruženju,početkom kolovoza doživio je svoje zadnje izdanje u ovoj godini. Četvrti Knjignik održan na Trgu bećarca i ponudio je nezaboravne sadržaje svim uzrastima.

Knjignik, odnosno piknik uz knjigu,program je Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica čiji cilj je razvoj publike u kulturi i stvaranje angažirane publike u formalnom i neformalnom okruženju. Knjignik je projekt, odnosno program osmišljen u pleterničkoj knjižnici koji omogućuje pristup kulturi i umjetničkim programima na širem području Grada Pleternice te su aktivnosti u projektu bile usmjerene na sve generacije.

Mali i veliki Pleterničani ovaj projekt svoje knjižnice, koji je ove godine podario i novu dimenziju jedinstvenom Trgu bećarca, podržali su s oduševljenjem. Financijski je pak podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz neizostavnu podršku i Grada Pleternice te Turističke zajednice Grada Pleternice.

U svim svojim izdanjima Knjignik je, osim druženja s knjigama, ponudio i različite druge sadržaje poput kazališnih predstava, kreativnih radionica i susreta s piscima.Ove su godine tako odigrane četiri kazališne predstave – “Lav koji nije znao pisati”Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka, “Grimmix” Kerekeš Teatra, “Carevo novo ruho” Gradskog kazališta Požega te “Pale sam na svijetu” belomanastirskog kazališta.

Održane su i promocije knjiga i putopisne knjige “Putovanje u međuzemlje:udisaj slobode” Tomice Kristića, zbirke pjesama Stjepana Alabera “Požeška sokolica”, te knjige Jelene Perković “Pustolovine jednog anđela”, a nisu izostali ni glazbeni sadržaji, čitanje poezije te popularna Kvizomanija.

Sudeći po interesu publike, koncept druženja s knjigom i kulturom na otvorenom, u Pleternici ima svoju budućnost. Istaknula je to i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. “Vjerujemo kako ćemo i u narednim godinama za ovaj program imati sufinanciranje Ministarstva kulture i medija, ali i bez toga nećemo dozvoliti da se ovako kvalitetan program ugasi,” zaključila je Šarić.

TEKST: S. Pok             FOTO:  hkcPleternica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn