ZAVRŠEN KULTURNI PROJEKT “KNJIGNIK” – Lijepa priča o neformalnom druženju s kulturom koja zaslužuje svoj nastavak

Datum objave: 26. 7. 2019. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Nakon prvog “Knjignika” održanog krajem svibnja kod Kurije Kušević, potom drugog u lipnju na pleterničkom Hipodromu, projekt Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica osmišljen s ciljem poticanja čitanja i razvoja publike u kulturi u formalnom i neformalnom okruženju, jučer je doživio svoje zadnje izdanje u ovoj godini. Treći Knjignik održan je na Trgu bećarca i ponudio je nezaboravne sadržaje svim uzrastima.

Knjignik, odnosno piknik uz knjigu, je ovogodišnji program Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica čiji cilj je razvoj publike u kulturi i stvaranje angažirane publike u formalnom i neformalnom okruženju. Knjignik je projekt, odnosno program omišljen u pleterničkoj knjižnici koji omogućuje pristup kulturi i umjetničkim programima na širem području Grada Pleternice te su aktivnosti u projektu bile usmjerene na sve generacije. Mali i veliki Pleteničani ovaj projekt svoje knjižnice podržali su s oduševljenjem, a financijski je podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz neizostavnu podršku i Grada Pleternice te Turističke zajednice Grada Pleternice.

U svim svojim izdanjima Knjignik je, osim druženja s knjigama, ponudi i različite druge adržaje poput kazališnih predstava, kreativnih radionica i susreta s piscima. Tako je i zadnji Knjignik jučer na Trgu bećarca najmlađima omogućio zabavu u lutkarskoj radionici koju je vodila mlada studentica Umjetničke akademije u Osijeku Anabela Sulić uz pomoć svoje kolegice Tine Miljić, odraslima je ponuđen ekipni kviz općeg znanja i kulture te susret s SF autorom Danijelom Bogdanovićem.

“Kako nam je ovo zadnji “Knjignik” zapravo nam je jako žao što do sljedeće godine nećemo imati takvih druženja. Jer, svaki Knjignik okupio je sve više ljudi i sve više se širi ta priča o izlasku knjižnice van u neformalno druženje,” kaže Renata Matićević iz Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.

“Djeca su izvrsno prihvatila kazališne predstave, radionice i igre, a odrasli, pa čak i oni koji možda nemaju naviku dolaziti u knjižnicu, rado su posjećivali ovakva događanja i time se širi publika u kulturi. Nadam se kako ćemo i nagodinu dobiti podršku od resornog ministarstva, a ono što je sigurno jest da ćemo isti projekt prijavljivati na natječaje,”dodala je Renata.

Posebnost programa bilo je druženje s pleterničkim članovima Udruga za zaštitu životinja srce za lutalice, humanitarcima velikog srca koji imaju trenutno 18 pasa na skrbi. U sklopu jučerašnjeg zbivanja predstavili svoj rad ali i svoje četveronožne štićenike za koje traže siguran i topli dom.

TEKST: S. Pok     FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn