ZAVRŠEN 27. FESTIVAL GLUMCA – Najbolja predstava “Ja od jutra nisam stao“, posebno priznanje predstavi “Kabanica”

Datum objave: 13. 9. 2020. | Kategorija: Kultura

VUKOVAR – Dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja i predstavu u cjelini u Gradskom muzeju u Vukovaru svečano je zatvoren 27. Festival glumca na kojem je od 5. do 13. rujna odigrano ukupno 14 predstava prošlogodišnje kazališne produkcije. O laureatima je odlučivao Ocjenjivački sud kojega su činili glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković.

Nagradu “Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem Festivalu glumca odnijela je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dodijeljena je Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba. Istu nagradu ponijela je i Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši” koje je i autorica i redateljica, a koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.

Nagradom Fabijan Šovagović“ za najboljega glumca nagrađeni su Vladimir Andrić za ulogu u predstavi Ivane Šojat “Štajga” u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta “Joza Ivakić” te Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji zagrebačkog kazališta „Lectirum“.

Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina dobio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex” u režiji Ivana Penovića i izvedbi „Kunst Teatra & UO Punctum“ iz Zagreba.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina pripala je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija” Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split.

Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta “Mala scena”.

Posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru pripalo je (našem Požežaninu) Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u Gogoljevoj predstavi „Kabanica“ čiju režiju potpisuje Vinko Radovčić, a produkciju „Drame plus““ & HNK Zadar.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Jošku Ševi nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos festivalu glumca i glumačkom pozivu, a nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću koji je i dugogodišnji pokrovitelj festivala.

Festival glumca održava se inače u svibnju u nizu gradova pa i općinskih središta Vukovarsko-srijemske županije. Zbog pandemije korona virusa bio je odgođen za rujan, a festival je održan uz propisane epidemiološke mjere. Grad domaćin ovogodišnjeg Festivala bio je Vukovar, glumac domaćin Niko Pavlović, predstave koje su sudjelovale na ovogodišnjem festivalu odabrao je festivalski izbornik Nedim Prohić.

27.Festival održan je u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Umjetničke organizacije “Asser Savus”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemska županije, Hrvatska gospodarska komora te gradova Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok.

TEKST: S. P/HINA   FOTO: kerempuh.hr/ festival glumca

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn