ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD U POŽEGI – Dan otvorenih vrata i rezultati desetogodišnjeg djelovanja

Datum objave: 13. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, Županijska 9, otvorio je danas svoja vrata svim posjetiteljima od 10 do 19 sati. Uz to, predstavljeni su i rezultati desetogodišnjeg djelovanja Zavoda.

Prigodom Dana otvorenih vrata posjetitelji mogu pogledati i izložbu o 10 godina Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, a o radu Zavoda i planovima na konferenciji za novinare govorila je upraviteljica dr. sc. Snježana Jakobović.

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi čiji je voditelj akademik Dubravko Jelčić, djeluje od listopada 2009. godine, a osnovan je na inicijativu Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. “Tijekom deset godina naš Zavod je organizirao 12 što znanstvenih, što znanstveno-stručnih skupova ili simpozija. Izlaganja s tih simpozija objavljeni su u našim brojevima časopisa. Zavod izdaje i časopis “Radovi Zavoda za znanstveno umjetnički rad HAZU”, a ponosni smo što je osmi broj već u tisku jer u ovih deset godina uspjeli smo sakupiti materijale za osam brojeva. Kroz znanstvene skupove obrađivali smo teme koje su bile aktualne za Požegu i Požeštinu – obrađivali smo Matka Peića, Vjekoslava Babukića, djela Andrije Štampara, pisce Zlatne doline i drugo. Dva skupa smo organizirali s temom Rudine koja je doista brend u ovom području po pitanju arheologije, a obrađivali smo i Antuna Kanižlića. Na kraju ove godine, sutra, 14. studenoga, započinjemo 12. Znanstveno-stručni skup na temu “Tradicijska kultura Istočne Hrvatske: povijest i suvremenost”. Kroz sve znanstven skupove surađivali smo s brojnim institucijama, a radili smo i razne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola,” naglasila je dr. sc Jakobović.

U sklopu svog djelovanja Zavod je organizirao 31 predavanje kojima se željelo određene teme približiti široj javnosti te 17 izložbi kojih je većina bila u prostoru Zavoda, dok je dio bio u Gradskom muzeju Požega. Uz to, organizirane su književne večeri i predstavljanja knjiga na kojima su gostovali brojni pisci i akademici te predstavnici zavoda iz drugih gradova, a organizirana su i tri koncerta u suradnji s Glazbenom školom Požega. U sklopu izdavačke djelatnosti, uz osam brojeva časopisa i dva posebna publicistička izdanja, trenutno je u tisku monografija akademika Željka Tomičić iz područja arheologije. “To je samo presjek svih aktivnosti koje smo ovdje radili, a obzirom na rezultate tijekom ovih deset godina, mislim da smo pravdali svoje postojanje,” naglasila je Jakobović dodajući kako jednakim intezitetom kreću i u sljedeće razdoblje.

“Tijekom ovih deset godina ukazala se potreba za planovima i dvije godine unaprijed pa sljedeće godine obrađujemo akademika Zlatka Boureka kroz njegovu izložbu i znanstveno-stručni skup na kojemu će nazočiti znanstvenici i prijatelji koji su poznavali akademika Boureka i njegov rad, a organizirat ćemo i autorski koncert akademika Davorina Kempfa. Sve te aktivnosti protežu i na 2021. godinu gdje također krećemo s jednim znanstveno-stručnim skupom iz agroekonomike. Pozornost ćemo dati profesoru Branku Štanclu koji je rođen u Grabarju, općina Kutjevo, a bio je agroekonomista na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, te jedno vrijeme obnašao je i dužnost dekana,” najavila je Jakobović.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn