ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PSŽ – „Dan mimoza“ i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Datum objave: 23. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka –Požega ove godine neće biti u mogućnosti organizirati javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“, putem druženja sa sugrađanima, radi aktualne epidemijske situacije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme.

Povodom 15. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (18.-24. 01. 2021.) i 14. hrvatskog Dana mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23.01. 2021.), HZJZ je u suradnji s Ministarstvom zdravstva izradio novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom“Neću rak”.

Digitalna kampanja „Neću rak“ provodit će se s ciljem skretanja pažnje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice povodom obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana mimoza objavljivanjem preventivnih poruka na internetskim stranicama i društvenim mrežama (Facebook, Instagram), uključujući i objave preventivnih poruka poznatih osoba.

Trajanje kampanje će obuhvatiti:

15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, 18.01. – 24. 01. 2021.
14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 23. 01. 2021.
Svjetski dan borbe protiv raka – 4.02.2021.

Na internetskoj stranici nastojali su pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu; mogu se pronaći bitne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka maternice, primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, kao i druge važne informacije poput popisa ginekoloških ambulanti u Hrvatskoj, cijepljenju protiv HPV-a i spolnom zdravlju. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji odnosno ženama, ali i ostalim građanima, široj javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.HZJZ je objavio i članak o tjednu prevencije raka vrata maternice te ga objavio na web stranici.

“Kako stalno napominjemo od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Stoga vrijedi ponoviti osnove zaštite.Od raka vrata maternice nas štiti: odgovorno spolno ponašanje, odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test, zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa). Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti,” naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

TEKST: S. P./ ZJZ PSŽ             FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn