ZAŠTITA ŠUMA OD POŽARA – Ministarstvo poljoprivrede financiralo kupnju 74 vozila i osposobljavanje 6.000 vatrogasaca

Datum objave: 14. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U četvrtak 13. lipnja, ključeve novih kombi vozila u Zagrebu su preuzeli vatrogasci dobrovoljnih društava iz Kaptola, Pleternice, Brestovca i Pakraca, a do kraja mjeseca učinit će to i operativci DVD Požega i Čaglin. Naime, temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice Ministarstvo poljoprivrede je nabavilo 74 vozila za vatrogasce te financiralo osposobljavanje 6.000 vatrogasaca. U završnoj fazi je nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce.

Nakon 2017. godine, jedne od najzahtjevnijih godina kada je u pitanju zaštita šuma od požara, dogovorena je veća zaštita šuma kroz preventivu – odnosno podizanje operativne sposobnosti naših vatrogasaca. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede iniciralo izmjenu Pravilnika temeljem kojega se iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) financira dio aktivnosti vatrogasnih zajednica. Izmjenama Pravilnika je povećano izdvajanje za vatrogasne djelatnosti s dotadašnjih 5% na 20% od ukupno prikupljenih sredstava OKFŠ-a, što je godišnje povećanje s dotadašnjih 10 milijuna kuna na 40 milijuna kuna.

Podsjetimo, novim Zakonom o šumama, propisano je da se interes Hrvatske u upravljanju šumskim ekosustavima ostvaruje zaštitom šuma i šumskih zemljišta te zaštitom i očuvanjem općekorisnih funkcija šuma i bioraznolikosti, kako od šumskih požara tako i od ostalih ugroza. Zakonom se kvalitetnije utvrdila namjena sredstava prikupljenih od OKFŠ-a. To je naknada koju plaćaju pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost. Zakonom je predviđeno da naknadu za OKFŠ plaćaju fizičke i pravne osobe koje ostvaruju prihode veće od  3 milijuna kuna godišnje, čime se dodatno rasteretilo gospodarstvenike, odnosno njih 90% oslobođeno je plaćanja te naknade.

Ukupan iznos za provedbu aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini iznosio je 40 milijuna kuna. Tim sredstvima financirana je nabava opreme i osposobljavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi i to ne samo onih na kršu, kao do sada, nego s područja cijele Hrvatske. Naime, tijekom protupožarne sezone vatrogasne postrojbe s kontinenta dislocirane su na priobalju i otocima kao ispomoć i sastavni su dio sustava vatrogastva u borbi protiv požara otvorenog prostora.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je postupak javne nabave vozila i opreme i to za: 2.000 kompleta za šumske požare (požari otvorenog prostora) – čizme, kombinezoni, rukavice i dr. te 200 kompleta za strukturne požare (požari zatvorenog prostora). Nabavljeno je ukupno 74 vozila, od čega su 46 kombi vozila te 28 „pick up“ vozila.  Tijekom 2019. godine planirana je izrada novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te se razmatra sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna.

TEKST: S. Pok     FOTO: DVD Kaptol/ MP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn