ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM – Panel rasprava i primjeri dobre prakse

Datum objave: 02. 2. 2024. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega uz podršku Centra za profesionalnu rehabilitaciju Osijek i HGK – Županijske komore Požega organizirao je 31. siječnja panel raspravu na temu „Podrška pri uključivanju poslodavaca u proces društveno odgovornog poslovanja usmjerenog na zapošljavanje osoba s invaliditetom“.

Na panel raspravi su sudjelovali Nina Šatvar, rukovoditeljica odjela za rad s poslodavcima pri Centru za profesionalnu rehabilitaciju Osijek, voditelj integrativne radne jedinice iz tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Nikola Banožić, Iva Perić iz tvrtke Spin Valis d.d., Ana Blažević voditeljica integrativne radionice u Veličko d.o.o. te Ivana Alaber, savjetnica za osobe s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured Požega. Na panel raspravi sudjelovalo je i desetak poslodavaca koji su i sami na tragu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Poslodavci su imali prilike čuti sve o potporama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje usmjerenog na zapošljavanje osoba s invaliditetomkao što su: sufinanciranje plaća, putni troškovi, arhitektonska i tehnička prilagodba radnog mjesta, poticajima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) te uslugama Centra za profesionalnu rehabilitaciju Osijek. Na panel raspravi razgovaralo se i o primjerima dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom u tvrtkama koje već imaju uspostavljene integrativne radne jedinice i integativne radionice.

Komunalac Požega d.o.o. ima zaposlene ukupno 24 osobe s invaliditetom, Spin Valis d.d. 22 osobe s invaliditetom, dok tvrtka Veličko d.o.o. koja je jedina integrativna radionica u Slavoniji, zapošljava 12 osoba s invaliditetom od ukupno 17 zaposlenih osoba. Osobe s invaliditetom kod spomenutih tvrtki rade na različitim radnim mjestima, od administrativnih i upravnih poslova do ugostiteljskih zanimanja, održavanja higijene javnih prostora i pomoćnih radnika u proizvodnji namještaja. Kako bi stekli i zadržali status integrativne radionice ili integrativne radne jedinice, tvrtke se moraju pridržavati Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom te Pravilnika o zaštitnim radionicama i integrativnim radionicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega trenutno se nalazi 330 osoba s invaliditetom, od toga se na Područni ured Požega odnosi 273 osobe, a na ispostavu Pakrac 57 osoba.

TEKST: S. P.                   FOTO: HZZ Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn