ZAMJENIK DIREKTORA HRVATSKIH VODA U POŽEGI – Aktualizirani važni projekti, posebno akumulacija Šumetlica

Datum objave: 23. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić boravio je danas u Požegi na radnom sastanku s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Ponovo su aktualizirani projekti koji su važni za područje Požeško-slavonske županije, posebice akumulacija Šumetlica.

“Hidropotencijali naše županije vrlo su značajni za razvoj gospodarstva u cijelosti, a posebice u segmentu navodnjavanja i obrana od poplava. Danas smo ponovo razgovarali upravo o opasnostima od poplava kako bi aktualizirali projekte akumulacija od Šumetlice do Kamenske koje su važne i za navodnjavanje i upravljanje vodom. Uz akumulaciju Kamenska predviđeno je primjerice šest mini hidroelektrana od Orljavca do Lužana, tri su izgrađene, tri su predviđene za budućnost. Naš Prostorni plan je u izradi, Studija utjecaja na okoliš je u završnoj fazi i vjerujemo da će na Skupštini najkasnije u rujnu ti dokumenti biti i usvojeni. Drago mi je da se mogu zahvaliti u ime gradova Pakraca i Lipika da su za Šumetlicu, za koju su potpisani ugovori još prošle godine, pronađene nove mogućnosti da taj projekt od gotovo sto milijuna investicija može ići dalje, u početak izgradnje,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Dodao je kako će finalizacijom tri aglomeracije – Požega, Pleternica i Pakrac/Lipik u Požeško-slavonsku županiju doći gotovo 500 milijuna kuna investicija kao novi pokretač i zamašnjak ovdašnje privrede.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatske vode kroz šest slavonskih projekata aglomeracije – Požega, Pakrac, Pleternica, Valpovo, Belišće i Đakovo u Slavoniju ulažu oko milijardu i 200 milijuna kuna .”Veliki dio aktivnosti u tom kontekstu je odradila i Požeško-slavonska županija te župan osobno, jer su četiri od tih šest projekata na ovom području.Uz sve druge projekte i suradnju koju imamo, upravo ovim angažmanom došli smo do situacije da je sve na vrijeme pripremljeno i sada tražimo rješenja da što prije dođemo do raspisivanja natječaja,” rekao je zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebne aktivnosti obavljene su kako bi se nastavio projekt akumulacije Šumetlica. “Obišavši teren i napravivši jednu promemoriju istražili smo sve opcije. Između ostalog i u pravnom kontekstu, kako bi se taj projekt nastavio, a da se ne ide u novi natječaj koji bi isto izazvao niz problema. Trenutno smo pred potpisivanjem ugovora koje će se obaviti idući tjedan, a koliko je to važno za područje Pakraca i Lipika ne treba govoriti,” zaključio je Vukmirić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn