ZAJEDNO PROTIV GOVORA MRŽNJE – Grafiti su umjetnost, ne vandalizam

Datum objave: 15. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu preventivnog programa “Zajedno protiv govora mržnje” u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i inicijativom „Art Hill“ u Obrtničkoj školi u Požegi proveden je projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“

U sklopu preventivnog programa “Zajedno protiv govora mržnje” grafiti radionice su se etablirale kao ključni element usmjeren na podizanje svijesti i sučeljavanje s problemom govora mržnje.

U utorak 14. studenoga 2023. u Obrtničkoj školi u Požegi u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i inicijativom „Art Hill“ proveden je projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“. Policijski službenik za prevenciju PU požeško-slavonske Goran Matijević je budućim arhitektonskim tehničarima, soboslikarima, kuharima, konobarima i hotelsko-turističkim komercijalistima pojasnio razliku između grafita kao umjetnosti i vandalskog čina.

Učenici su pod vodstvom i mentorstvom Matije Vnučeca udružili svoje kreativne snage i uspješno savladali osnovne tehnike crtanja te stekli osnove pravilnog rukovanja bojama i sprejevima. Rezultat njihova rada je grafit s porukom “ZAJEDNO” koju žele podijeliti sa svojim sugrađanima, a istovremeno poštujući svoju okolinu.

Projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“ pomaže u razbijanju stigme povezane s grafitima. Promicanjem grafita kao legitimnog umjetničkog izraza navedeni program doprinosi mijenjanju percepcije javnosti i institucija o ovoj formi izražavanja, a uključivanjem policijskih službenika u radionicu ostvaruje sinergiju između mladih i državnih institucija te pomaže u uspostavi dijaloga, smanjenju nesporazuma i jačanju povjerenja.

TEKST: S. P.            FOTO: PU PS

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn