ZAJEDNIČKI CILJ JE SMANJENJE UPORABE – EK objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida: uvažen pristup Hrvatske

Datum objave: 27. 6. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB – Europska komisija je objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida kao očekivani pravni temelj za postizanje zajedničkog cilja smanjenja uporabe pesticida za 50 posto do 2030. godine na EU razini. Već sada hrvatski poljoprivrednici koriste upola manje pesticida nego što je prosjek na razini EU.

Komisija je u prijedlogu prepoznala potrebu za pristupom kakav je Hrvatska uz gotovo polovicu država u Vijeću dosljedno zagovarala te prijedlog podrazumijeva smanjenje uporabe pesticida od 65 % za zemlje čiji je prosjek iznad 140 % od prosjeka Unije, 50 % za zemlje čiji je prosjek između 70 i 140 % prosjeka te 35 % za zemlje čiji je prosjek ispod 70 % prosjeka EU. Hrvatski poljoprivrednici koriste upola manje pesticida nego što je prosjek na razini EU te je ovaj pristup pravedniji i bolji za potrošače, jer na zajedničkom tržištu smanjuje razlike u uporabi kemijskih sredstava među državama članicama.

Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u nadolazećim pregovorima u Vijeću i Europskom parlamentu u sklopu redovne zakonodavne procedure EU u cilju usvajanja najkvalitetnijeg teksta ove iznimno važne uredbe. Nadamo se da ćemo u očuvanju postignutog uspjeha, koji se ogleda u ugrađivana stajališta Hrvatske i niza drugih zemalja, imati podršku svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.

U izradi Strateškog plana do 2027. vodimo računa o ispunjavanju ciljeva povezanih s jačanjem održivosti i otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene te podržavamo smanjenje korištenja pesticida i prelazak na alternativne, održivije načine zaštite bilja. Zakonom o održivoj uporabi pesticida, svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida, a Ministarstvo nadograđuje fitosanitarni informacijski sustav u svrhu boljeg nadzora. Iako službeni pokazatelji Hrvatsku na razini EU svrstavaju u gornju polovicu ljestvice po odgovornosti u potrošnji pesticida, što ide u prilog sigurnosti hrvatskih građana i visoke kvalitete domaćih proizvoda, povećali smo količinu proizvoda koji se analiziraju u okviru praćenja ostataka pesticida u hrani, a samo je ove godine planirano uzorkovanje 550 proizvoda.

Također, u travnju ove godine stupio je na snagu novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, pri čemu je stavljen poseban naglasak na zaštitu pčela i divljih oprašivača te su uvedene dodatne mjere za smanjenje rizika u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura, a unutar Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida planirane su dodatne mjere za zaštitu oprašivača. U kontekstu višestruke važnosti pčela za čovjeka i poljoprivrednu proizvodnju, Vlada RH je osigurala produljenje trajanja Nacionalnog pčelarskog programa do kraja 2022. godine te iskorištenje omotnice koja je povećana za 3 milijuna kuna godišnje, a nadograđuje se i Fitoinformacijski sustav povezivanjem sa svakim prodajnim mjestom.

TEKST: S. P. / Ministarstvo poljoprivrede           FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn