ZABRANIMO LANAC – Nacionalna kampanja „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” nastavlja se i ruši sva opravdanja za lanac

Datum objave: 26. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Udruge koje su pokrenule kampanju za potpunu zabranu držanja pasa na lancu ističu da nitko ne mora imati psa u svojoj obitelji, no svatko tko se odluči skrbiti o psu treba preuzeti odgovornost i pružiti adekvatne uvjete držanja, cijepljenje, mikročipiranje, kastraciju, veterinarsku skrb, hranu i dovoljno vremena i pažnje. Stoga držanje pasa na lancu jednostavno ne smije biti dopušteno ni na koji način. Zakonska odredba koja bi to jasno zabranila ne samo da bi štitila pse od zlostavljanja nego bi pokazala koliko smo kao država uređeni i koliko štitimo one najslabije.

Udruge koje su nedavno pokrenule kampanju za potpunu zabranu držanja pasa na lancu vjeruju da je svima jasno da za takvo držanje pasa nema opravdanja, no neki tu vrstu zlostavljanja opravdavaju potrebom čuvanja. Stoga postavljaju pitanja: „Zar zaista pas koji je vezan na kratkom lancu može išta čuvati? Zašto bi pas uopće trebao nešto čuvati? Zar danas, kada dobra nadzorna kamera s mogućnošću praćenja pokreta i spajanja na internet košta samo nekoliko stotina kuna, netko ostavlja živo biće da godinama pati na lancu? Kako je moguće da to nije već odavno potpuno zabranjeno?”

„Psi na lancima nisu čuvari jer to niti mogu niti trebaju biti. Time se jedino čuva sramotna zlostavljačka praksa koju treba ostaviti u prošlosti”, navode Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec i Udruga Pobjede te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja. Pozivaju sve da im se pridruže u tom jasnom cilju za spas pasa i ugleda Hrvatske i na www.zabranimolanac. net potpišu peticiju koju je dosad potpisalo gotovo 50 000 ljudi.

Borba za zabranu zlostavljanja životinja držanjem na lancu traje još od 2012. godine kada je pokrenuta prva peticija za zabranu držanja pasa na lancu, koju je pratila duga kampanja. Rezultat je bio uvrštenje zabrane u Zakon o zaštiti životinja 2017 godine, uz veliko zadovoljstvo velike većine građana Hrvatske. Veselje je splasnulo kada se pokazalo da se dugoočekivana zakonska odredba ne provodi u praksi. Stoga udruge smatraju da je krajnje vrijeme da se ispravi nespretno sročen članak i da se uvedu prekršajne odredbe kako sve ne bi bilo samo mrtvo slovo na papiru.

Udruge ističu da nitko ne mora imati psa u svojoj obitelji, no svatko tko se odluči skrbiti o psu treba preuzeti odgovornost i pružiti adekvatne uvjete držanja, cijepljenje, mikročipiranje, kastraciju, veterinarsku skrb, hranu i dovoljno vremena i pažnje. Stoga držanje pasa na lancu jednostavno ne smije biti dopušteno ni na koji način. Zakonska odredba koja bi to jasno zabranila ne samo da bi štitila pse od zlostavljanja nego bi pokazala koliko smo kao država uređeni i koliko štitimo one najslabije.

„Osim što je nedopustivo mučiti životinju i što je apsurdno držati psa na lancu da bi nešto čuvao, to nije niti isplativo. Troškovi nadzornih sustava daleko su manji od troškova koji su potrebni za skrb o psu. Jedino zakonska zabrana može zauvijek ispraviti nepravdu i pomoći psima”, odlučne su udruge.

Pozivaju sve na sudjelovanje u povijesnim promjenama za životinje i zajednicu svojim potpisom i dijeljenjem informacija o peticiji te izražavanjem vlastitoga stava uz oznake #ZabranimoLanac, #ZaHrvatskuBezPasaNaLancu, #TrebaZnatiPrerezati #SramotnoZaHrvatsku.

TEKST: S. P./Mreža za zaštitu životinja      FOTO:mreza-za-zastitu-zivotinja.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn