ZA UREĐENJE COVID ODJELA – Grad Nova Gradiška i općine sa zapadnog dijela županije donirali 600 tisuća kuna novogradiškoj bolnici

Datum objave: 16. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Grad Nova Gradiška i općine sa zapadnog dijela Brodsko-posavske županije okupili su se u hvalevrijednoj inicijativi – zajedničkom sufinanciranju obnove dijela Opće bolnice koji će biti prenamijenjen u COVID odjel. Ugovore o donaciji 600 tisuća kuna, s čelnim čovjekom bolnice, ravnateljem dr. Josipom Kolodziejem, potpisali su zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić i načelnici Općina Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Vrbje, Cernik , Dragalić, Okučani i Stara Gradiška – Zlatko Aga, Nikola Denis, Ivan Šmit, Igor Jurišić, Vitomir Žakić, Zvonimir Karlik, Aca Vidaković i Velimir Paušić

Vodeći se načelom općeg dobra i stavom kako je novogradiška Opća bolnica bolnica svih onih koji joj mjestom stanovanja gravitiraju, Grad Nova Gradiška i općine sa zapadnog dijela Brodsko posavske županije okupili su se u hvalevrijednoj inicijativi-zajedničkom sufinanciranju obnove dijela Opće bolnice koji će biti prenamijenjen u COVID odjel. Ugovore o donaciji iznosa od 600 tisuća kuna s čelnim čovjekom bolnice, ravnateljem dr. Josipom Kolodziejem, potpisali su zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić i načelnici Općina Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Vrbje, Cernik, Dragalić, Okučani i Stara Gradiška-Zlatko Aga, Nikola Denis, Ivan Šmit, Igor Jurišić, Vitomir Žakić, Zvonimir Karlik, Aca Vidaković i Velimir Paušić.

Na iskazanoj solidarnosti i značajnom financijskom iznosu u kojem su Općine participirale s po 50 tisuća, a Grad sa 100 tisuća kuna, po potpisivanju ugovora zahvalio je ravnatelj Koolodziej, upoznavši kako će dobivena sredstva, zbog teške situacije s pandemijom, biti prenamijenjena u uređenje covid odjela, umjesto u obnovu rodilišta.

“Kroz naš je odjel do sada prošlo više od 300 pacijenata s potrebom za respiratorima. Njih više od 40 je, na žalost, preminulo, ali moram reći kako bi taj broj bio i značajno veći da nije bilo ulaganja ovih ljudi i da nismo uspjeli kupiti potrebnu opremu. Valja istaknuti kako Grad Nova Gradiška i općine zapadnog dijela županije već treću godinu za redom našoj bolnici doniraju financijska sredstva, zbog čega se nadam kako će uspješna suradnja biti i nastavljena”, rekao je, između ostaloga ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

U ime osnivača, Brodsko posavske županije, nadstranački potez pohvalio je i župan Danijel Marušić, zahvalivši zamjeniku gradonačelnika i načelnicima Općine na vrijednoj donaciji. “Ovo je prikaz kako treba surađivati bez obzira na to tko je osnivač i tko vodi bolnicu, jer uz spašavanje života, itekako su važna i ulaganja. Svakako želim zahvaliti i ravnatelju dr. Josipu Kolodzieju, kao i njegovim suradnicima, jer naša je bolnica jedno veliko gradilište što potvrđuje i uloženih 80-ak milijuna kuna.”, upoznao je župan Marušić.

Svečanost potpisivanja ugovora o donaciji bila je i prigoda za predstavljanje još jednog vrijednog bolničkog projekta-energetske obnove zgrade stare bolnice za što su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Brodsko-posavska županija potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u financijskom razdoblju 2014.- 2020. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi Projekta iznose 8.256.821,69 kuna dok je iznos bespovratnih sredstava 5.017.460,62 kuna. Uz promicanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, cilj ovog projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora, a projektirana ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta-51,79 posto.

TEKST: S. Tarbuk          FOTO: bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn