ZA TRANSPARENTNO I ODGOVORNO TROŠENJE: Požeško-slavonska županija priključila se projektu Otvoreni proračun

Datum objave: 11. 1. 2017. | Kategorija: Društvo

banner_5862b49a8b881

ZAGREB/POŽEGA – Nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija. „Vrlo sam zadovoljan da je Požeško-slavonska županija postala jedna od županija koje su završile sve potrebne radnje za završetak  projekta „Otvoreni proračun“. Ovaj projekt omogućit će bolju transparentnost našeg proračuna te će doprinijeti  boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka.“ istaknuo je župan Tomašević i dodao kako će, iako je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o poslovanju županije, ovaj projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca.

zat

Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.Podsjetimo, ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna.

Više o projektu Otvoreni proračun možete pročitati na http://www.hrvzz.hr/otvoreni_proracun/, a proračunske podatke za petnaest hrvatskih županija pogledajte na http://datasimplified.com/proracun/.

TEKST: S. Pok/hrvzz.hr     FOTO: S. Pok/banner

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn