ZA SJAJNU BUDUĆNOST POŽEŠKE RATARNICE – Predstavljen projekt “Regionalni centar kompetentnosti Panonika”

Datum objave: 29. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Nakon 136 godina postojanja Poljoprivredno-prehrambena škola Požega ispisuje nove stranice za budućnost – projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ čiji je nositelj vrijedan je više od 49 milijuna kuna i financiran je EU sredstvima kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.

Partneri na višemilijunskom i povijesnom projektu su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Ekonomska škola Požega, Prirodoslovna škola Karlovac, Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske, Veleučilište u Požegi te tvrtka Kutjevo d.d. Tehničku pomoć i podršku u pripremi provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, a danas je u prostorima Poljoprivredno- prehrambene škole Požega održana početna konferencija na kojoj su, uz v.d. Ravnateljicu škole Mariju Mršo Rajić i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, nazočili i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha, Marko Kovač kao voditelj projekta iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Livio Bišćan iz Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te ostali gosti.

Cilj projekta je uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja RCK Panonika koji je prepoznat kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede, primjenjiva u praksi i utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje, opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, razvoj ekološke proizvodnje, kontinentalni agroturizam i ruralni razvoj. RCK Panonika teži doprinositi povećanju konkurentnosti poljoprivrede pružanjem znanja zasnovanih na suvremenim tehnologijama i suvremenim metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda, povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te osiguranjem smještaja za korisnike.

„Poljoprivredno-prehrambena škola, u četvrtak, 1. travnja, puni 136 godina svog postojanja. Uživala je veliki uspjeh u Požeštini i u RH kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo koje se prostire na 120 hektara zemlje. Ovim projektom planira se realizirati modernizacija postojećih obrazovnih programa i stvaranje novog standarda zanimanja, a ključne novine koje će centar uvesti u redovno strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je povećanje praktične nastave i učenja temeljenog na radu, povezanost s poduzetništvom i suradničkim učenjem,” rekla je v.d. ravnateljica Marija Mršo Rajić.

Župan Alojz Tomašević osvrnuo se na dosadašnji rad Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koja je ostvarila naziv Centra kompetentnosti te na buduće planove koje županija ima u smislu poljoprivrednog obrazovanja. „Prije 8 godina kada sam postao požeško-slavonski župan, jedna od stvari koju sam stalno konstatirao je poljoprivreda i njezina važnost, a s druge strane kako pomoći našim poljoprivrednicima. Upravo zato je važna poljoprivredna škola, a cilj ovoga projekta je pripremiti, organizirati i naučiti mlade ljude kako bi sutra bili dobri voditelji svojih gospodarstava.“ rekao je župan Tomašević.

Regionalni centar kompetentnosti Panonika trebao bi tako postati mjesto koje, uz poticanje inovacijskih aktivnosti i razmjene znanja između gospodarskog i znanstvenog okruženja, podiže privlačnost poljoprivredne struke posebice među mladima. U sklopu projekta bit će nabavljena suvremena oprema za unapređenje nastavno – obrazovnih programa u vrijednosti 17 milijuna kuna za praktikume kao što su Mikrobiološki laboratorij, Praktikum za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, Procesno tehnološki praktikum, Kuharski praktikum, Analitički laboratorij, Vinski praktikum, Oprema za hidroponski uzgoj i druga oprema.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok/ pszupanija.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn