ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA – Gradonačelnik Vinko Grgić s devet obrtnika potpisao ugovore o bespovratnim potporama

Datum objave: 15. 7. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Prvi čovjek Nove Gradiške, gradonačelnik Vinko Grgić, s lokalnim je poduzetnicima potpisao ugovore o potporama koje Grad dodijeljuje temeljem programa poticanja razvoja poduzetništva u 2019.godini. Javnom se pozivu odazvalo 9 obrtnika kojima je za potrebe poslovanja dodijeljen iznos od 51.637,18 kuna.

Razumijevajući probleme i potrebe poduzetnika, jer najveći dio ljudi uposlenih u Gradskoj upravi došlo je iz privatnog sektora gradonačelnik Vinko Grgić s lokalnim je obrtnicima, temeljem programa poticanja razvoja poduzetništva u 2019.godini, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih potpora. Javnom se pozivu odazvalo 9 obrtnika kojima je, za potrebe poslovanja, kroz dvije mjere dodijeljen iznos od 51.637,18 kuna. Iako je razvoj gospodarstva iznimno kompleksna priča, sudeći prema aktualnim brojkama, kockice mozaika polako sjedaju na svoje mjesto. Upravo stoga, želeći zadržati pozitivne trendove, poticanje razvoja gospodarstva i nadalje će biti glavna zadaća aktualne gradske vlasti.

“Kada smo u travnju 2016.godine preuzeli upravljanje gradom, prioritet su nam bile gospodarske mjere koje bi predstavljale pozitivan vjetar u leđa poduzetnicima i obrtnicima, jer, upravo ste vi, posebno osjetljive biljke, obzirom da u poslovanju, na prvom mjestu ovisite o okolnostima i okruženju. Zbog toga, u aktualnom proračunu za 2019.godinu, više je stavki vezanih za gospodarstvo, poput iznosa većeg od 7 milijuna kuna namijenjenog izgradnji komunalne infrastrukture, objekata i opreme u Industrijskom parku, 3 milijuna kuna namijenjenih Tehnološkom inkubatoru, 3 milijuna i 200 tisuća kuna-CEKOM-u, 4,5 milijuna kuna fotonaponskoj elektrani, a tu je i 802 tisuće kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, te po 100 tisuća kuna za poticanje zapošljavanja i obrtništva. Ukupno je to 19 milijuna kuna što predstavlja velike stavke i značajan dio proračunskih sredstava uloženih u ljude, one koji su se dokazali u svom poslovanju,” rekao je gradonačelnik Grgić.

“Vjerujemo kako je riječ o opravdanom ulaganju, jer, stvorimo li na ovakav način samo jedno radno mjesto, možemo reći da smo uspjeli. Uz iznose namijenjene svima onima koji stvaraju novu vrijednost, valja spomenuti i podatke o broju zaposlenih i nezaposlenih koje nam, posljednjih godina, također idu u prilog i koje potvrđuju pozitivne trendove. Parametri su to kojima i Vi doprinosite, stoga dodijeljene iznose shvatite kao podršku vašem poslovanju i partnerstvo s Gradom, jer, i dalje smo tu spremni pomoći i odgovoriti na sve vaše potrebe,” istaknuo je gradonačelnik.

Grad trenutno provodi osam mjera kroz program Poticanje razvoja poduzetništva na području grada Nova Gradiška, to su potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore za ulaganje u standarde kvalitete, potpore za promociju na sajmovima, potpore za nabavu dugotrajne materijalne imovine i adaptaciju poslovnog prostora, potpore za stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika, te sufinanciranje kamata na kreditne programe HAMAG BICRA i troškova usluga izrade i prijave poduzetnika na ESIF zajmove.

“Ove smo godine imali zahtjeve za korištenje tri mjere-za nabavu opreme, samozapošljavanje i promociju na sajmovima. “Do sada, u 2017. godini utrošili smo 63.000 kuna, u 2018. godini 58.000 kuna, a u ovoj godini u prvoj prijavi imamo prijavljenih 9 obrtnika i 14 zahtjeva, što odgovara iznosu od oko 50 tsiuća kuna. Kada dodamo tome potporu Obrtničkoj komori od 20 tisuća kuna, govorimo o ukupno 70 tisuća kuna koje su, vjerujem, doprinijele razvoju malog i srednjeg poduzetništva našeg grada, zbog čega istim tempom i nastavljamo, osluškujući potrebe s terena, ali i osmišljavajući nove mjere koje ćemo predstaviti početkom rujna, ” upoznala je zamjenica Ivana Trupina.

Zadovoljstvo pozitivnim razvojnim trendovima, te prije svega, drugačijom i efikasnijom komunikacijom poduzetnika i predstavnika Gradske uprave, apostrofirao je i Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška. “Po prvi smo puta našli zajednički jezik s lokalnom samoupravom i gradonačelnikom koji je uvidio stvarne probleme s kojima se suočavaju obrtnici. Hvala, stoga, čelnim ljudima grada, hvala obrtnicima koji su prepoznali program poticanja razvoja poduzetništva, hvala svima koji rade u interesu grada.”, zaključio je predsjednik Udruženja obrtnika.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočilo je 9 obrtnika među kojima su, za program razvoja poduzetništva, potpore dobili Ratka Raštegorac, obrt KIR art, Kristijan Abramović, ABACO, VIPS, Carpe diem, Afel, Despina i frizerski salon Capeli, a za program poticanja zapošljavanja- Vips, Le mar i Promoart.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn