ZA POBOLJŠANJE ŠKOLSTVA – Niz projekata kao izravna pomoć djeci u obrazovanju

Datum objave: 08. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“ provodi niz projekata koji su direktna pomoć djeci u nastavi i obrazovanju. Trenutno su u provedbi Školska shema voća i mlijeka, Obrok za 5 – faza IV i Obrazujmo se zajedno IV. Nositelj projekata je Požeško-slavonska županija, a pomoć u pripremi, izradi i provedbi navedenih projekata pruža „Panora“.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“ provodi niz projekata za poboljšanje školstva na području županije, osim uspješnih energetskih obnova, provode se projekti koji su direktna pomoć djeci u nastavi i obrazovanju. Takvi projekti su od velikog značaja za samog učenika i njegov razvoj kroz školstvo, kako bi se svakom od njih pružili jednaki uvjeti za znanje. Projekti koji su trenutno u provedbi su Školska shema voća i mlijeka, Obrok za 5 – faza IV i Obrazujmo se zajedno IV, nositelj projekata je Požeško-slavonska županija, a pomoć u pripremi, izradi i provedbi navedenih projekata pruža „Panora“.

Projekt „Školska shema voća i mlijeka“ provodi se drugu školsku godinu te je program potpore koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Ciljna skupina su učenici osnovnih i srednjih škola u shemi voća te učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u shemi mlijeka i mliječnih proizvoda. Projekt se provodi  od 15. listopada 2019., do kraja školske godine 2019/2020, a vrijednost projekta je oko 330, 000,00 kn. U projektu sudjeluje 17 škola, 11 osnovnih i 6 srednjih kojima je osnivač Požeško-slavonska županija.

Projekt pod nazivom „Obrok za 5 – faza IV“ provodi se već četvrtu godinu s ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama. Ciljna skupina je oko 1050 djece, od kojih je većina korisnika dječjeg doplatka. U projektu sudjeluje 11 osnovnih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija. Projektni prijedlog je apliciran na javni poziv Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2019./2020. Razdoblje provedbe projekta je od 23. rujna 2019. do 30.lipnja 2020. Vrijednost projekta je 991.270,67 kn. Sredstva su u 100 % iznosu osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Putem projekta „Obrazujmo se zajedno IV.“ pruža se potpora uključivanja učenika s teškoćama u školama s područja Požeško-slavonske županije, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Tijekom četiri godine trajanja projekta kroz njega bi trebalo proći 70 učenika. Projektni prijedlog je apliciran na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“. Ukupna vrijednost projekta je 8.335.531,20 kuna,  od čega 7.918.754,64 kuna su sredstva sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda, a 416.776,56 kuna su sredstva županije. Razdoblje provedbe projekta je od 21. kolovoza 2017. do 20. kolovoza 2021. U projektu sudjeluje 11 osnovnih škola i 4 srednje škole kojima je osnivač Požeško-slavonska županija.

Pokazatelji u školskoj godini 2019./2020. su pozitivni, od početka rujna pružena je podrška obrazovanju 39 učenika s teškoćama u razvoju kroz sustavan rad pomoćnika u nastavi. Njih je bilo 46 i od ove školske godine su bila 2 stručna komunikacijska posrednika, oni pružaju podršku gluhonijemim učenicima. Ukupno je do sada pružena skrb za 78 učenika s teškoćama u razvoju te je ostvaren zadani cilj od 70 učenika.

Ispred škola partnera o iskustvu s projektom “Obrazujmo se zajedno govorio je ravnatelj OŠ Mladost iz Jakšića Boško Obradović. “Za nas ravnatelje ovo je vrlo važan projekt, uz sve projekte koji naš osnivač Požeško-slavonska županija radi u školama. Ovo je najhumaniji projekt jer se radi o pomoći učenicima kojima je ta pomoć zaista potrebna. Suradnja je odlična i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti te da će svi učenici kojima je potrebna, imati takvu pomoć,” rekao je ravnatelj Obradović.

TEKST: S. P./ PSŽ         FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn