ZA OČUVANJE PASMINE – Sastanak u ministarstvu s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka

Datum objave: 06. 5. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB- Ministarstvo poljoprivrede u slijedećim će danima napraviti analize te nacrt izmjena postojećeg Programa za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu, kao i nastojati razmotriti provedbu posebnog sektorskog natječaja kroz Program ruralnog razvoja koji bi obuhvaćao konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo i sustav krava-tele te bi bio realiziran do kraja godine, najavljeno je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te suradnicima u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH), na čelu s predsjednikom Miškom Šklempom. Sudionici sastanka su pohvalili dosadašnje reakcije resornog Ministarstva, ali i ukazali potrebu za dodatnim potporama kako bi se očuvala opstojnost ove pasmine na području Republike Hrvatske te izbjegla njena potencijalna ugroženost. Također se razgovaralo i o posljedicama učestalih šteta koje nastaju od velikih zvijeri.

U tom kontekstu Ministarstvo će u slijedećim danima napraviti analize te nacrt izmjena postojećeg Programa za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu, kao i nastojati razmotriti provedbu posebnog sektorskog natječaja kroz Program ruralnog razvoja koji bi obuhvaćao konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo i sustav krava-tele te bi bio realiziran do kraja godine. Cilj takvog natječaja bi bio osigurati jačanje sektora koji su važni za prehrambenu sigurnost i usko vezani za učinkovito i namjensko raspolaganje krškim pašnjacima. Nadalje, vezano za štete od velikih zvijeri predstavnici Ministarstva su iznijeli mogućnost potpore putem programa male vrijednosti, a aktivno će pomagati i u otklanjanju uzroka šteta.

SSUUHH predstavlja krovni nacionalni središnji savez s ciljem organizacije provedbe uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Republike Hrvatske, a iduće godine će zabilježiti dvadeset godina postojanja udruženja. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede od kraja ožujka ove godine Savez je nositelj odobrenog drugog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj.

TEKST: S.P                  FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn