ZA LJUBITELJE KAZALIŠNE UMJETNOSTI – Predstava “Tri žene” online!

Datum objave: 10. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

OSIJEK – U sklopu ovogodišnjih Dana Matice hrvatske u Osijeku ljubitelji kazališta pozvani su na online praizvedbu predstave Vedrane Klepice TRI ŽENE u režiji Roberta Raponje i izvedbi glumica Blanke Bart, Tatjane Bertok Zupković i Helene Minić Matanić. Dramski omnibus Tri žene koncentrira se na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić

Predstava “Tri žene” nastala je u produkciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno, Osječkog ljeta kulture i Ogranka Matice hrvatske Osijek u okviru programa digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih sadržaja Ministarstva kulture i medija RH.

Predstava će se održati na YouTube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=5uuApcE_eeU&t=0s    10. lipnja 2021. godine u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene koncentrira se na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić. Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju s klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni. Ustrajnost i tvrdoglavost koju već generacije mogu iščitati u njihovom književnom radu tek je nusproizvod jedne šire odluke o traženju prava u zauzimanju javnog pa i političkog prostora i davanju glasa onima koje su u tom trenu smatrane ne puno više od supruga i majki. Štoviše za neke od njih poput Dragojle Jarnević i Marije Jurić Zagorke čak je i taj okvir obiteljskog manirizma bio dubinski odbojan i nepoželjan. Ono što je rezultat te opstojnosti je ne samo književna baština od neupitne važnosti, već i konkretni pomaci u percepciji društvene paradigme,  paradigme koja je te tri autorice ponekad skupo koštala u svakodnevnom životu – i privatno i javno-politički. Upravo zbog toga Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić nisu samo relevantne pojave na domaćoj književnoj sceni. One su dug čije utjecaje sasvim sigurno živimo još i danas.

IZVOR:MHOO

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn