ZA GRAD TOLERANCIJE I RELIGIJSKIH SLOBODA – Grad Nova Gradiška i Srpska pravoslavna crkva riješili sva „otvorena“pitanja

Datum objave: 11. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

Cvjetni trg - fotografija

NOVA GRADIŠKA – Nakon gotovo tri desetljeća, Grad Nova Gradiška i Srpska pravoslavna crkva u potpunosti su, na obostrano zadovoljstvo, riješili sva otvorena pitanja i postojeće imovinsko-pravne odnose.

To se, prije svega, odnosi na parcelu u najužem središtu grada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, ( prostor Cvjetnog trga i sadašnjeg gradskog arboretuma na kojem je do ranih 90-tih bila crkva) a koju je, za potrebe izgradnje budućeg Muzeja Granica, preuzeo grad. Gotovo istovremeno, riješen je i 10-godišnji spor kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćeno vlasništvo u prostoru „stare županije“ ( kako Novogradiščani zovu zgradu nasuprot bivšoj Robnoj kući).

„Dokaz je to nove, drugačije klime u gradu, ali i potvrda otvorenosti gradske vlasti prema različitostima, uz uvažavanje vjerskih i svih drugih sloboda“, rekao je zadovoljan riješenim sporovima, paroh novogradiški, Ognjen Tenžerić. Uz preuzimanje vlasništva nad parcelom Srpske pravoslavne crkve, Grad Nova Gradiška se obvezao na izgradnju parkirališta i prilazne ceste prema pravoslavnom groblju , na kojem će biti omogućena i obnova postojeće kapele ili izgradnja nove.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: Grad Nova Gradiška

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn