ZA DOBRU VINOGRADARSKU GODINU – Malčani obilježili blagdan svetog Vinka i 205 godina od podizanja križa na brdu Opođe

Datum objave: 23. 1. 2021. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Mještani novogradiškog naselja Mala, neumorni čuvari tradicije, i ove su godine, blagoslovom vinograda, proslavili zaštitnika vinogradara i voćara. Unatoč i usprkos koroni, bila je to prigoda i za podsjećanje na vrijednu obljetnicu- 205 godina od podizanja križa na brdu Opođe u nekadašnjem selu Mala.

Držeći se one stare prema kojoj je bolje da nestane selo nego običaji, mještani naselja Mala, neumorni čuvari tradicije, i ove su godine, blagoslovom vinograda, proslavili svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i voćara. U organizaciji Zorice Lalić, čuvarice malčanske baštine , uz prisustvo cerničkog gvardijana fra Vjenceslava Janjića i brojnih okupljenih, bila je to i prigoda za obilježavanje vrijedne obljetnice – 205 godina od podizanja križa na brdu Opođe u nekadašnjem selu Mala, znamena koji su Malčani obnovili 2009. godine.

Sveti Vinko, patron vinograda, među pukom se, svečano i veselo, obilježava 22.siječnja, obilaskom usnulih trsova, ritualnim orezivanjem, a potom i blagoslovom svetom vodom i starim vinom, nakon čega se na lozu, u ime rodne i plodne godine, vješaju prepoznatljivi slavonski suhomesnati proizvodi. U ime tradicije, obred početka nove vinogradarske godine , unatoč i usprkos koroni, pratile su dobra kapljica, gozba i prigodna molitva.

TEKST: S. T.             FOTO: novagradiska.eu

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn