X. NOĆ KAZALIŠTA – U preko pedeset gradova i mjesta programi za sve generacije

Datum objave: 12. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Deseta Noć kazališta jubilarna je nacionalna kulturna manifestacija u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava a pod visokim pokroviteljstvom: Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice i Grada Zagreba. Održava se u preko pedeset gradova i mjesta, sudjeluje veliki broj kazališta i umjetničkih skupina koje izvode programe za sve generacije.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2018. godine svoje jubilarno, deseto ostvarenje zaredom. Od samog početka održavala se treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije svakogodišnjeg proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika. To je oblik sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine koja podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike.

I ove godine, Noć kazališta prigodno će biti obilježena u brojnim slavonskim gradovima koji su s puno entuzijazma i ljubavi prema kazališnoj umjetnosti pripremili svoje programe – Od Pakraca i Nove Gradiške koji imaju program uoči same Noći do Belog Manastira, Belišća, Novske, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca i Županje.

Kulturno prosvjetno društvo Sloga Pakrac organizator je programa koji će se u Pakracu održati uoči Noći kazališta 15. studenoga. Pakračkoj publici ponuđena je hit predstava Teatra Kerekesh “Krtice” koja igra s početkom u 19,30 sati, a pripremljen je i popratni program. Ulaznica za cijeli program je 25 kuna.

Noći kazališta u Novoj Gradiški obilježit će 16. studenoga, a za program se brine POU MAR. Novogradiška publika imat će priliku besplatno pogledati izvrsnu predstavu Ludens teatra: KAZALIŠTE- ŠTO, KAKO I ZAŠTO UOPĆE? i to u dvije izvedbe, prva, za osnovnoškolce (5. – 8. razred) u 16,45 sati i druga, za sve ostale zaljubljenike u kazalište i one koji će to tek postati u 19,00 sati. U 19,00 sati svojom izvedbom publiku će počastiti i Kazališna udruga glumaca amatera- KUGLA Nova Gradiška, koji će izvesti skeč Šabanova priča (glume: Zvonimir Ivanišević i Milan Vidošić). Ulaz na sve sadržaje u sklopu Noći kazališta je besplatan!

Belomanastirsko kazalište za svoju je publiku pripremilo čak četiri predstave – tri za djecu i jednu za odrasle koje će imati priliku pogledati u samoj Noći kazališta, a ulaz je dobrovoljni prilog. Belišće je aktiviralo svoje kazališne amatere koji će izvesti jednu predstavu za djecu i jednu za odrasle, uz popratni program, a u Osijeku se za Noć kazališta posebno pripremilo Dječje kazalište Branko Mihaljević. Satirično kazalište mladih u Slavonskom Brodu pobrinulo se za svoje Brođane s čak dvije predstave, a Vinkovčani će se opet smijati uz “Slučajnog perverznjaka”, hit komediju Gradskog kazališta “Joza Ivakić”. I Županja se pridružila kazališnom slavlju prigodnim programom koji će, uz predstavu biti ispunjen i slavonskim melosom.

Gradsko kazalište Požega nema 17. studenoga večernji program, no prikazat će amatersku predstavu za djecu “Čarobnjak iz Oza” u 11,00 sati, za koju je ulaz besplatan.

Cijeli program Noći kazališta po gradovima možete pogledati OVDJE

TEKST: S. Pok      FOTO: Noć kazališta/ S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn