VUKOVAR – Župan Marušić na susretu braniteljica Domovinskog rata “Žena – majka – ratnica”

Datum objave: 04. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

VUKOVAR – Susret hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata “Žena, majka, ratnica”,  koji se svake godine održava u drugom gradu, ove je subote, 3.lipnja, ugostio Vukovar. Uz potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, susetu je s kolegicama županicama i kolegama županima, nazočio i prvi čovjek Brodsko posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Danijel Marušić

Ovogodišnji susret hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata održan je u subotu, 3. lipnja u Vukovaru, a susretu koji se svake godine održava u drugom gradu pod nazivom “Žena, majka, ratnica” uz brojne braniteljice iz cijele Hrvatske nazočili su i  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade, saborska zastupnica Marijana Balić, ministar obrane Mario Banožić, kao i mnogobrojni predstavnici Hrvatske vojske, policije i udruga iz Domovinskog rata.

Događaj čiji je cilj promicanje uloge žene u Domovinskom ratu, te poštivanja prema onima koji su svojim brojnim ulogama u društvu i zbog ugroženosti i agresije na Domovinu pridodali i vještinu ratovanja, osobnim su dolaskom podržali i župani i županice iz cijele Hrvatske, među kojima i čelni čovjek Brodsko posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Danijel Marušić.

Kao direktne ili indirektne sudionice, žene su osjetile svu težinu Domovinskog rata, u vremenu ratnih događanja iznijele su i iznimni teret održanja obitelji i uspostavljanja njezinog normalnog funkcioniranja. Ono što povezuje žene sudionice Domovinskog rata je uloga žene, njena snaga, emotivnost i ranjivost u isto vrijeme, napori za očuvanje obitelji i vrijednosti ljudskog roda kao majka, te snaga i odlučnost za preživljavanje kao ratnica.

Preko dvadeset tri tisuće žena bile su aktivne sudionice Domovinskog rata. Mnoge žene su krenule, ali na žalost i ostale na tom putu ponosa. Žene, majke, ratnice bile su pripadnice Oružanih snaga RH i MUP-a, aktivne sudionice Domovinskog rata, neke s puškom, a neke novinarskim perom i fotoaparatom, neke dajući sve od sebe kako bi pripadnici OSRH i MUP-a imali kvalitetnu hranu, opremu i medicinsku skrb. Bile su ravnopravne sa svojim suborcima, jednako hrabre, odvažne i neustrašive, te dale  ogroman obol obrani Domovine, pritom izgubivši puno, ali i sve. Nakon polaganja vijenaca, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je kamen temeljac kapelice Krista Kralja mučenika na Memorijalnom groblju.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn