VRO BLJESAK OKUČANI – Hrvatska obilježava 27. godišnjicu operacije kojom je oslobođena Zapadna Slavonija

Datum objave: 01. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

OKUČANI – Hrvatska se poklonila munjevitoj akciji kojom je oslobođena Zapadna Slavonija. Središnjoj svečanosti obilježavanja VRO Bljesak u Okučanima kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine “, uz mnogobrojne branitelje i predstavnike obitelji poginulih, umrlih i nestalih, nazočili su i predstavnici najvišeg državnog i vojnog vrha na čelu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem

Okučani su danas, 27 godine nakon „Bljeska“, strateški veličanstvene vojno redarstvene operacije kojom je oslobođen okupirani teritorij zapadne Slavonije , središte Hrvatske. Potvrdili su to, odavajući počast svim poginulim i umrlim hrvatskim vitezovima za slobodu i suverenost domovine, uz one najvažnije, predstavnike braniteljskih udruga, ratnih postrojbi i policije i predstavnici državnog vrha-predsjednik RH i zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i netom imenovani ministri Davor Filipović i Main Piletić. Značaju “Bljeska” s posebnim su se pijetetom i dostojanstvom, jer riječ je o akciji kojom su oslobođeni i svi okupirani dijelovi Brodsko posavske županije, a ona postala teritorijalno cjelovita, poklonili i njeni čelni ljudi predvođeni županom Danijelom Marušićem, domaćinom svečanosti, načelnikom Općine Okučani, Acom Vidakovićem, te brojnim drugim općinskim načelnicima i gradonačelnicima kao i predstavnicima brojnih političkih stranaka.

Nakon intoniranja himne kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” uslijedilo je čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja, veličanstven prelet MIG-ova, a potom i kratko podsjećanje na značaj akcije o kojoj se uči u vojnim udžbenicima diljem svijeta. Riječ je o akciji u kojoj su hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca u manje od 32 sata oslobodile oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran, ali i akciji u kojoj je poginuo 51 hrvatski branitelj. Kao i prethodnih godina, središnja proslava 27.obljetnice vojno redarstvene operacije počela je ranojutarnjom budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH, otvorenjem športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko posavske županije, te izložbom naoružanja, borbene i neborbene tehnike opreme kao i prezentacije vojnog i policijskog poziva, nakon čega je u parku Hrvatskim vitezovima, kod središnjeg spomen obilježja uslijedila i glavna svečanost, uz polaganje vijenaca, paljenje svijeća najzaslužnijima za činjenicu što danas, u vlastitoj državi, uživamo slobodu, te molitvu vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana.

Značajnu obljetnicu u večernjim će satima obogatiti i nastup Klape sveti Mihovil kao i samostalni koncert Sandija Cenova i Tamburaškog sastava Sinovi ravnice, a cjelodnevna događanja u Okučanima zaključit veliki vatromet u 21.30.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn