VRIJEDNA RADIONICA BEZ ZAINTERESIRANIH – O primjeni Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja i blokade poslodavca

Datum objave: 14. 3. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

11111

POŽEGA – Županijska komora Požega i Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su radionicu o primjeni Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca te u slučaju blokade računa poslodavac – uz informaciju o predstojećim izmjenama Zakona. No, osim predstavnika tvrtke Spin Valis, nitko se od potencijalnih polaznika – trgovačkih društava, obrtnika i sindikalnih povjerenika u gospodarstvu – nije pojavio.

U Požegi i Požeško-slavonskoj županiji u gospodarstvu teče samo med i mlijeko, sudeći po današnjoj radionici koja je trebala obraditi jednu vrlo složenu temu za koju, bar prema broju nazočnih, očito nije bilo ni potrebe. Naime, s pravima i postupcima u vezi s primjenom Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca(„Narodne novine“, broj 86/08, 80/13 i 82/15), s naglaskom na pravima i obvezama poslodavca prema radniku u slučaju stečaja te blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća radnicima, polaznike je namjeravao upoznati ravnatelj AORPS-a Ivan Madunić, te ispred Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović. No, osim predstavnika tvrtke Spin Valis, nitko se od potencijalnih polaznika – trgovačkih društava, obrtnika i sindikalnih povjerenika u gospodarstvu – nije pojavio.

22222

Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja javna je ustanova i kao prvostupanjsko javnopravno tijelo provodi postupke osiguranja potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, i u slučaju blokade računa poslodavca. U slučaju stečaja poslodavca Agencija osigurava i na teret državnog proračuna vrši isplatu dijela stečajnih potraživanja iz radnog odnosa, na društveno prihvatljivoj razini, preuzima procesna prava u stečajnom postupku u visini isplaćenih potraživanja, a radi povrata sredstava u državni proračun, predstavlja instituciju za razmjenu informacija i aktivnosti s nadležnima garancijskim institucijama država članica Europske unije u slučajevima poslovnih aktivnosti na području dvije ili više država članica. U slučaju blokade računa poslodavca Agencija osigurava i na teret državnog proračuna vrši isplatu dijela neisplaćenih plaća i naknada plaća te preuzima procesna prava u ovršnom postupku u visini isplaćenih potraživanja, radi povrata sredstava u državni proračun – moglo se čuti od predavača na ovo radionici.

“Agencija postoji od 2008. godine i do sada je isplaćeno oko 600 milijuna kuna za 15 tisuća radnika i 980 poslodavaca, a ovaj segment isplate plaće u slučaju blokade računa poslodavca je od rujna 2015 godine i do danas je isplaćeno nešto više od 10 milijuna kuna za 1690 radnika i 125 poslodavaca. U suradnji s Gospodarskom komorom smo upravo htjeli izvršiti prezentaciju mogućnosti koje Vlada pruža putem Agencije a koje su još uvijek mnogima nepoznate. Vidi se to i iz podataka jer primjerice, u 2016 godini samo se 96 poslodavaca obratilo Agenciji za isplatu naknade, a ukupno je bilo 878 stečajnih postupaka u toj godini, među kojima je bilo mnogih koji su mogli iskoristiti mogućnost za isplatu naknada, ” naglasio je ravnatelj AORPS-a Ivan Madunić.

Ako imate pitanja ili konkretne probleme vezane uz ovu temu, možete se obratiti na besplatan info telefon 0800 200 072, na e-mail: aorps@aorps.hr ili posjetiti službenu stranicu www.aorps.hr

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn