VOZAČI OPREZ – Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama stupa na snagu 1. kolovoza

Datum objave: 31. 7. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – U četvrtak, 1.kolovoza, na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je izazvao poprilične reakcije i struke i javnosti. Nove odredbe Zakona predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja, povećanje iznosa novčanih kazni, a značajna novost je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila.

Cestovni promet u Hrvatskoj, pokazuje svakodnevno nemila statstika, oduzima previše života. Prema preliminarnim podacima MUP-a, prošle je godine na našim cestama život izgubilo 316 osoba, 2703 ih je teže ozlijeđeno, a čak 11 247 lakše. Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa cilj je do 2020. godišnji broj poginulih spustiti na 213, a kako je taj cilj sve dalji, Vlada je odlučila uvesti rigoroznije kazne za najteže prometne prijestupe i najteže prekršitelje, prije svega, recidiviste koji ponavljaju najopasnije prekršaje.

Novi značajno izmijenjen i dopunjen Zakon o sigurnosti prometa na cestama na snagu stupa u četvrtak, 1.kolovoza i uz niz novosti, predviđa i drakonske kazne za sve one koji ga se ne pridržavaju. Glavni cilj Zakona je smanjenje broja nesreća i poginulih, što se, sudeći prema iskustvu zemalja s manje stradalih, najlakše riješava dosljednim kažnjavanjem, što posljedično, utječe i na poštovanje prometnih propisa. Fokus svih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama “vrti” se oko četiri ključna elementa u vožnji, takozvane četiri ubojice u prometu-brzini, alkoholu, pojasu i mobitelu.

U novom zakonskom prijedlogu povećavaju se novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama. Tako se sa sadašnjih 5 do 15 tisuća kuna novčane kazne povećavaju na 10 do 20 tisuća za osam najtežih prekršaja-vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta. S 500 na 1000 kuna osim toga, povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a na 1500 kuna za nepropisnu upotrebu mobitela u vožnji, jer, u MUP-u ističu kako u ukupnom broju prometnih prekršaja njih čak 5,7 odlazi na zlouporabu mobitela. Ukoliko vozač drugi put u tri godine ponovi spomenutih osam najtežih prometnih prekršaja, vozačka dozvola oduzet će mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana. Kada je riječ o takozvanim negativnim bodovima kojih se do sada za pojedini prekršaj moglo dobiti najmanje tri, njihov je broj povećan na šest.

Kao krajnja mjera za ponavljače prekršaja predviđeno je i ukidanje vozačke dozvole te ponovno polaganje vozačkog ispita. Kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje, oduzelo “sredstvo” počinjenja, novim je Zakonom predviđena i mjera peivremenog oduzimanja vozila. Ta mogućnost, ističu u MUP-u, treba dati do znanja vozaču koji ponavlja najteže prekršaje, da je vozilo opasno ne upravlja li se njime na primjeren način. Od zakonskih novina uvodi se i obveza da vozač na autocesti, kada se kreće iza drugog vozila istim prometnim trakom, mora voziti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde (sigurnosni razmak), odnosno udaljenosti propisanom prometnim znakom, obveza snimanja vozačkog ispita, a MUP će i na svojim službenim stranicama, omogućiti provjeru statusa vozačke dozvole kako bi se lakše moglo otkriti vrijedi li dokument kao i ima li vozač uhvaćen u prekršaju negativne bodove ili izrečene mjere zabrane vožnje.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn