VOJARNA 123 BRIGADE HV – U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Datum objave: 26. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Među 201 ročnikom koji će proći dragovoljno vojno osposobljavanje nalazi se i troje vrhunskih sportaša.

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi u petak, 26. veljače 2021. godine započelo je dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika. Obuka se provodi u vojarni „123. brigade HV” u Požegi te vojnim vježbalištima „Novo Selo” i „Glavica”, a jedan je od propisanih preduvjeta za nastavak vojne karijere.

Tijekom sljedećih osam tjedana proces dragovoljnog vojnog osposobljavanja proći će 201 ročnik i ročnica. Također, na obuci se nalazi i troje vrhunskih sportaša: Karla Prodan (judo), Filip Mihaljević (atletika) i Vjekoslav Luburić (hrvanje) koji će proći obuku u trajanju od 15 radnih dana.

Nakon zaduživanja opreme i potpisivanja ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ročnicima predstoje dva tjedna uvođenja u vojno okružje, a zatim polažu svečanu prisegu. Potom slijedi obuka tijekom koje će svladati temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, a mogu se prijaviti na Specijalističku vojnu obuku u rodovske postrojbe Hrvatske vojske čime i službeno postaju profesionalni vojnici.
Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas, ukupno 9 458 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

TEKST: S. P.            FOTO: morh.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn