VOJARNA “123.BRIGADE HV” U POŽEGI – Vrhunski sportaši na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Datum objave: 14. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prvom ovogodišnjem uputnom roku dragovoljnog vojnog osposobljavanja u vojarni „123. brigade HV-a” u Požegi jedanaest je vrhunskih sportašica i sportaša.

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništvu za doktrinu „Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. započela je obuka 6. naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.  Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju prihvaćeno je 11 ročnika, od čega devet ročnika i dvije ročnice.

U ovom je uputnom roku vrhunskim sportašima za ugovornu pričuvu Hrvatske vojske zastupljeno sedam sportova, i to taekwondo, hrvanje, gimnastika, boks, judo, karate i streljaštvo. Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja.

Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni „123. brigade HV-a” u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima. Prvo dio obuke obuhvaća zadaće iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 25. siječnja 2018. godine. Drugo dio obuke traje dvadeset osam dana u kojem ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima.

Po uspješnom odsluženju dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi. Ministarstvo obrane RH s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj.

IZVOR: morh.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn