VLADA RH – Novi paket mjera u borbi protiv Covida-19

Datum objave: 26. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

Nove mjere bit će na snazi od subote 28. studenoga do ponedjeljka 21. prosinca, predstavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši da se njima do Božića nastoji napraviti napor u učinkovitijoj borbi protiv koronavirusa i suzbijanju zaraze.

“Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva”, kazao je Plenković. “Ministri iz ekonomskih resora rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta. Ove mjere će stupiti na snagu u subotu 28. studenoga i trajat će do 21. prosinca”, naglasio je.
“Naš je cilj, kada je riječ o zdravlju, da vodimo računa o četiri aspekta: da provodimo ove mjere o kojima govorimo, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstveni sustav i njegove kapacitete, te da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva. Uspjeh po sve četiri točke, uz osobnu odgovornost svakog od nas, jamčit će uspjeh borbe protiv Covida,” rekao je Plenković.

Nove mjere pripremljene su na temelju preporuka epidemiološke struke.

Zabranjuju se svi javni skupovi i okupljanja koja imaju više od 25 osoba na jedno mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba. Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće držati distancu od najmanje 1 metar. Javna okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata.

Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti. Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza je stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih javnih površina. Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine.

Organizatori okupljanja obavezni su osigurati da se prostori u kojima su okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ne bude prisutno više od dozvoljenog broja osoba i da se svi pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Kad je riječ o javnom prijevozu, popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta. Prijevoznici su dužni istaknuti najveći dozvoljeni broj putnika, vozači, ostali zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu ovih mjera provodit će inspektori Ministarstva prometa, Ravnateljstva civilne zaštite, državnog inspektorata te policijski službenici.

Kada je riječ o prodavaonicama, trgovini i trgovačkim centrima, na ulazu u te prodavaonice mora se jasno istaknuti obavijest o najvećem dozvoljenom broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačanih mjera higijene i svakodnevnog čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke.Ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima je do 22 sata, a zabrana prodaje alkohola je od 22 do 6 sati.

Obustavljaju se i već donesene mjere rada kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje. Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja i priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata – restorana i kafića, osim iz skupina hoteli i kampovi koji smiju posluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Ugostiteljskim objektima iz skupine restorani, catering objekti, kavane, pivnice i slično dozvoljena je priprema i dostava hrane, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše prve, druge i treće kategorije i to u pojedinačnim sportovima i seniorskim ekipama u najvišem stupnju natjecanja. Sva natjecanja i treninzi su bez gledatelja. Obustavlja se rad teretana, fitnes centara te sportskih i rekreacijskih centara.

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina uključujući i zbor, a odnosi se i na crkvene zborove. Obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela koje uključuju orkestre i zborova (opere i mjuzikli).

Obustavlja se održavanje dječjih i drugih igraonica te organiziranih plesnih škola. Zabranjena je konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija, s tim da u kino, kao i u kazalište i na koncerte može ući točno limitirani broj osoba, sukladno epidemiološkim mjerama.

Škole stranih jezika svoju djelatnost mogu obavljati samo online, auto-škole teoretski dio nastave isključivo online, vožnja uz poštovanje epidemioloških mjera.

Za misna slavlja preporuka je kada je god moguće da se prenose putem radija i televizija i na drugi način. Za misno slavlje vrijedi jednako ograničenje od 25 osoba koje mogu prisustvovati.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak na radno mjesto zaposlenicima koji imaju povišenu temperaturu, smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je moguće uvođenje rada od kuće, uvođenje kliznog radnog vremena, organiziranje rada u smjenama, te brinuti o redovitom provjetravanje prostora.

“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Naglašavam najmanje. Jer, ako se do tada dnevni broj zaraženih dovoljno spusti, onda možemo razmišljati, sukladno preporukama epidemiologa, u tom trenutku da se dio ovih mjera ukine ili suspendira. U protivnom, ove će mjere ostati i dalje na snazi. Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.  ” zaključio je Plenković.

TEKST: S. Pok         FOTO: Vlada RH

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn