VIŠEMILIJUNSKI PROJEKT UZ POMOĆ EU – Velika i Kutjevo u fazi realizacije projektne dokumentacije za aglomeraciju

Datum objave: 27. 2. 2015. | Kategorija: Društvo

P1120953

VELIKA – Grad Kutjevo, Općina Velika i Tekija d.o.o. potpisali su ugovor o partnerstvu na projektu “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Kutjevo i Velika”. Svrha projekta koji je vrijedan oko 3.4 milijuna kuna je izrada cjelovite dokumentacije potrebne za prijavu infrastrukturnog projekta uspostave sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeracijama Kutjevo i Velika, te sustava vodoopskrbe za sufinanciranje od strane EU fondova.

“Odaziv u vezi ovog projekta Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda bio je korektan i kooperativan. Do 2016. godine moramo završiti projektnu dokumentaciju čiji je sadržaj vrlo opsežan. Za taj posao će biti potrebno vremena i sredstava. Sredstva smo osigurali na način da su 85 posto od 3.4 milijuna kuna sredstva EU preko Hrvatskih voda, a 15 posto su naša lokalna sredstva, Tekije i jedinica lokalne samouprave Kutjeva i Velike. Raspisali smo natječaj za izradu studijsko projektne dokumentacije i završetak natječaja očekuje se kroz dvadesetak dana nakon čega slijedi potpisivanje ugovora,” rekao je diektor Tekije d.o.o. Ante Kolić.
“Ovaj posao se odnosi na preliminarne aglomeracije Velike i Kutjeva. Aglomeracijom će biti obuhvaćena glavna naselja, Velika i Kutjevo kao glavni onečišćivači okoliša sa svojim sustavima odvodnje. Cijeli projekt obuhvaća sustav odvodnje, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj i Kutjevu, projekte rekonstrukcije dijela kanalizacijske mreže i proširenje vodosprema. Na sustav odvodnje u Velikoj je priključeno 22 posto  stanovništva, a na području Kutjeva 60 posto i cilj nam je da se obavi pročišćavanje otpadnih voda.  Završetak radova mora biti gotov do 2023. godine kako je propisano u planu provedbe vodno-komunalnih direktiva,”pojasnio je Mile Beslić, rukovoditelj razvojno tehničkog sektora u Tekiji.

P1120955
“Samo 22 posto stanovništva  pokriveno je sustavom odvodnje s čime naravno nisam zadovoljan. Dijelom i zbog politike koja je bila u našoj županiji i u Tekiji do 2013. godine nije bilo pomaka, ali sada smo napravili pomake što nam je i dužnost. Pokrećemo se i veseli me ovaj projekt i to što ćemo imati uvjete za ispunjenje svega onoga što je potrebno da se možemo javiti na fondove EU. Jedan od tih projekata je realiziran a to je mreža naselja Trenkovo i Trnovac koja će povećati postotak priključenja ljudi na sustav odvodnje,” rekao je načelnik Općine Velika, Vlado Boban.
“Ovo je hvalevrijedan projekt za sve sredine, a pogotovo za Kutjevo koje zaostaje komunalno i infrastrukturno za ostalim općinama i gradovima. Najviše upita kao gradonačelnik dobivam u vezi kanalizacije i odvodnje u Kutjevu. Sada mogu građanima punuditi i konkretan odgovor. Grad Kutjevo će u potpunosti surađivat s Tekijom riješiti sve imovinsko-pravne odnose i uvjete za što bržu realizaciju projekta,” rekao je gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn