VINUM ACADEMICUM d.o.o: Znanstveno-istraživačka baza i komercijalno poduzeće s puno potencijala

Datum objave: 27. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Vinum Academicum d.o.o. osnovano je 2022. godine, u vlasništvu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Poduzeće je rezultat novog trenda u području obrazovanja gdje fakulteti osnivaju svoja vlastita poduzeća koja su ujedno znanstveno istraživačke i nastavne baze, ali i jezgro novih ekonomskih mogućnosti, doznajemo od direktora poduzeća, prodekana za razvoj i poslovanje doc. dr. sc. Berislava Andrlića.

Spin off poduzeće Vinum Academicum d.o.o. koje djeluje na lokaciji nastavne baze Podgorje sa sjedištem u Požegi sada posluje na tržištu i kao komercijalno poduzeće ali i kao mjesto gdje će i dalje nastavnici, studenti i znanstvenici obavljati svoju znanstveno-istraživačku djelatnost, ali na komercijalnim i ekonomski održivim osnovama.

“Razlog osnivanja želi u činjenici da Fakultet ne može u svojim djelatnostima imati i komercijalnu djelatnost i poduzeće je izdvojeno kao tvrtka kćer Fakulteta, a samo poduzeće pri tom će biti fleksibilnije u području europskih fondova. Do sada Fakultet nije mogao koristiti europske fondove iz područja vinogradarstva i vinarstva, a u budućnosti se otvara i ta mogućnost – posebice kada je riječ o mjeri 4. i mjeri 6. – ulaganjima u program vinske omotnice – te tako unaprijediti razinu svog poslovanja” naglasio je doc. dr. sc. Berislav Andrlić.

Predstavljena su i nova vina berbe 2022. godine te nekoliko novih etiketa koje će biti puštena na tržište. “Ističem kupažu crnih vina Gradina. Poduzeće će s novom kupažom promovirati u turističkom smislu i lokalitet Gradina na kojem se nalazi i dio naših vinograda. Priča je to na tragu one koju već radimo u suradnji s Gradskim muzejom Požega s lokalitetom Rudine, odnosno Rudinskim glavama koje se nalaze na etiketama već poznatih i priznatih vina.” dodao je Andrlić.

U infrastrukturnom smislu u planu je nadogradnja vinskog podruma i to pomoću sredstava iz ITU mehanizma. “Planiramo prijaviti projekt nadogradnje našeg podruma u prezentacijsku i edukacijsku dvoranu koja će ujedno služiti i kao turistički informacijski centar za različita događanja, suradnje s udrugama, studentske posjete i slično. Kao poduzeće, tako ćemo učvrstiti kontakte s našim udrugama i vinarima, ali i dodati jednu novu turističku dimenziju te se osnažiti kao mjesto suradnje s međunarodnim ustanovama, posebice iz  svjetskih “vinskih zemalja” kako bi imali i dragocjenu razmjenu iskustava u proizvodnji i prodaji vina.” zaključio je Andrlić.

TEKST: S. Pok                      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn