JOZA ČASTI ZA ROĐENDAN – Gledajte “Vrzino kolo” na  YouTube kanalu kazalište Vinkovci, od 18. ožujka!

Datum objave: 17. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

VINKOVCI – Povodom 142. rođendana Joze Ivakića (hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja), po kojem vinkovačko kazalište s ponosom nosi ime, na  YouTube kanalu kazalište Vinkovci, od 18. ožujka javno je dostupna komedija nastala po Jozinom tekstu –  VRZINO KOLO. Predstava je premijerno izvedena 2017. povodom 100 godina kazališne tradicije u Vinkovcima, kao redateljski uradak Vjekoslava Jankovića.

„Autora znate: on je uvijek pisao komade i knjige od žena i od ljubavi. Najposlije to je uvijek zanimljivo i uvijek će biti u modi, doklegod bude na svijetu muških i ženskih!… I udaja je uvijek u modi; jer ženske, sve od reda, ipak vole da se udadu.“
„A vidite, mnoga bi ljepotica ostala neudana, da nisu muškarci kao mala djeca: kad im drugi hoće da preotmu igračku, za koju dosada ni marili nisu – onda se i oni otimaju za nju.“ Joza Ivakić.

Okosnicu radnje čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune te se tako na samom početku publika upoznaje s likom Harmonikaša/Grabancijaša (Vladimir Andrić) koji u prologu najavljuje temu i svoju funkciju – kombinaciju Kupida i Lokija koji će usmjeravati emocije likova, ali im pri tome i otežavati posao obogaćujući i komplicirajući radnju.

Radnja se odvija poput vrzinog kola u kojem s jedne strane sudjeluju stariji ženici matori Tutljo (Denis Brižić), kočoperni Čiko (Hrvoje Seršić), stari Rogonja (Goran Smoljanović), s druge strane udavače puštenica Julka (Matea Marušić), namiguša Kata (Katarina Baban) i ofrkuša Ljubica (Selena Andrić). Svima im račune mrsi zgodni, mladi i sposobni Ženskar Jotina (Ivan Vukelić) dok radnju začinjavaju konobarica (Katarina Krištić), pomoćni harmonikaš (Zorko Bagić), harmonikaš (Andrej Pezić) te varošani i plesači (Folklorni ansambl Lisinski Vinkovci).

“Ljepota Ivakićevog „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ rekao je o predstavi redatelj Janković.

LINK ZA GLEDANJE (aktivan od ponoći 18.03. 2021.):  https://youtu.be/KM-XaJDHCS8

TEKST: S. P.       FOTO: kazaliste-vinkovci.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn