VIDI I KLIKNI – Edukacija za najmlađe o pravilnom ponašanju u prometu

Datum objave: 05. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA/ VELIKA – U organizaciji AMK Požega i PU požeško-slavonske u prostorijama školske sportske dvorane Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Velikoj, za učenike prvih razreda te škole i djecu Dječjeg vrtića Velika, te u prostorijama Dječjeg vrtića u Požegi za polaznike vrtića, stručni djelatnici „HAK“-a održali su preventivno-edukativnu akciju „Vidi i klikni“.

Cilj akcije je upoznati djecu s važnim prometnim pravilima i prometnim situacijama u kojima se kao sudionici u prometu mogu naći, te kako prepoznati i izbjeći opasne situacije u prometu.
Ovaj preventivno—edukativni program kao metodu učenja koristi rad, igru i osobno iskustvo, i to simulacijama prometnih situacija i vježbanjem. Djeci je prezentirano pravilno korištenje nogostupa, te prelazak ceste korištenjem pješačkih prijelaza i rizici prijelaza ceste između parkiranih vozila uz važnost vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem. Isto tako, kao putnici u vozilu, upoznata su s pravilnim ulaskom i sjedenjem u automobilu, te korištenju sigurnosnog pojasa, kao i o rizicima ukoliko to ne rade na propisan i pravilan način.

Najmlađe su najviše razveselila nastavna pomagala koja su se koristila pri edukaciji poput semafora za pješake i tepiha u vidu pješačkog prijelaza, a posebno su ih se dojmili modeli automobila za napuhavanje te simulacija sjedenja u elektroautomobilu. Pri tom su na praktičan način upoznati s posljedicama nekorištenja sigurnosnog pojasa u slučaju naglog kočenja, i to korištenjem lutka „Haki“, koji nije vezan sigurnosnim pojasom i koji sjedi na prednjem sjedalu automobila.

“Cilj simulacije je s lutkom pokazati najmlađima koje su posljedice ne korištenja sigurnosnog pojasa te sjedenja na prednjem sjedalu vozila, a isto tako uključiti i djecu u određenu prometnu situaciju jer djeca je na taj način bolje doživljavaju i ona im dulje ostaju u sjećanju,” pojasnili su organizatori. Po završetku edukacije djeci su podijeljene bojanke „HAK“-a pod imenom „Vidi i klikni!“, i reflektirajući prsluci.

TEKST: S. P.      FOTO: PU PS

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn