VELIKI USPJEH ZA TURIZAM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Eko etno selo Stara Kapela osvojilo godišnju nagradu HTZ-a

Datum objave: 26. 10. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, u okviru tradicionalne manifestacije Dani hrvatskog turizma održane u Hvaru, ovogodišnja nagrada u kategoriji „održivog turizma“ uručena je Eko etno selu Stara Kapela. Veliki je ovo uspjeh za turizam Brodsko posavske županije i još jedna potvrda atraktivnosti destinacije kojoj nagrada donosi i pregršt bodova za buduće financiranje od strane HTZ-a.

Dani hrvatskog turizma, najveće okupljanje turističke struke, uz 150.godišnjicu turizma organizirano u Hvaru, ove je godine okupilo gotovo 2 tisuće sudionika i potvrdilo važnost te gospodarske grane za ukupan razvoj Hrvatske. Uz panel rasprave, zanimljive radionice i izlaganja, manifestaciju je obilježila i dodjela nagrada i priznanja najboljim pojedincima, tvrtkama i destinacijama u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i resornog ministarstva.

Nagrada u kategoriji „održivi turizam“ koja se doodjeljuje pojedincu, udruzi, tvrtki ili lokalnoj zajednici koja pokazuje iznimnu uključenost na području brige za okoliš, zaštite bioraznolikosti i očuvanja kulturne baštine, uručena je Eko etno selu Stara Kapela, biseru ruralnog turizma Brodsko posavske županije. Uz direktoricu županijske Turističke zajednice, Ružicu Vidaković, ponosan nije krio ni čelni čovjek Općine Nova Kapela, Ivan Šmit, koji je nagradu primio. Nagrađena destinacija koja već nekoliko godina oduševljava turiste iz cijelog svijeta, jedinstvena je „priča“ koju su, s ciljem očuvanja tradicije, osmislili i pokrenuli predstavnici nekoliko lokalnih obitelji-Staklarević, Tucić, Borozni, Trnačić.

Vođeni ljubavlju prema zavičaju i mjestu gdje su rođeni njihovi djedovi i pradjedovi, kreativni su entuzijasti Staroj Kapeli odlučili vratiti život kroz projekt eko-etno sela, pretvarajući mjesto u selo hotel, zanimljivu turističku destinaciju koja poštuje kanone tradicionalne slavonske arhitekture, kulturne vrijednosti i autohtone običaje. Prepoznali su to u Brodsko posavskoj županiji i lokalnoj zajednici, pa uz, infrastrukturnu i financijsku pomoć županijske Turističke zajednice, odlučili pomoći projekt, a onda i gosti koji rado i sve češće navraćaju. I mada je, tek jedna u nizu, nagrada u kategoriji „održivog turizma“ na Danima hrvatskog turizma, za eko etno selo Stara Kapela, zasigurno je i jedna od najznačajnijih, jer, uz nju ide i pregršt dragocjenih bodova za buduća financiranja HTZ-a. Osim toga, planova je i ideja oko unapređenja ove destinacije još jako puno.

Obogaćivanje zabavnih sadržaja, adrenalinski park, planinarske i biciklističke rute, jahanje, streličarstvo, izrada vlastite web stranice i prmotivne brošure-tek su neki od njih, s ciljem još boljeg turističkog pozicioniranja destinacije. Eko etno selo Stara Kapela, nagrađena destinacija na Danima hrvatskog turizma, osim autentičnih slavonskih kuća i dvorišta, svojim gostima nudi i dječje igralište, križni put, muzej tkanja, jezero za ribolov, mogućnost iznajmljivanja bicikla, restoran i salu za svečanosti. Uz jedinstveni doživljaj stare Slavonije, vrhunsku gastronomiju i toliko cijenjeni mir i idilu, dovoljno je to da se trajno upiše na turističku kartu Hrvatske, ali i ostatka svijeta. Treba samo naći put do gosta.

TEKST: S. Tarbuk  FOTO: Facebook Eko-etno selo Stara-Kapela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn