VELIČANI PROSLAVILI POVRATAK STADIONA U VLASNIŠTVO OPĆINE -“Velika će ponovo postati Velika”

Datum objave: 28. 2. 2017. | Kategorija: Društvo

n

VELIKA – Nakon niza problema, višegodišnje blokade, mrtvih kapitala i općinskog duga „teškog“ 25 milijuna kuna, 7 godina nakon održane prve javne dražbe, Općina Velika vlastitim je sredstvima, bez zaduženja, za 2, 14 milijuna kuna, kupila stadion „Kamen Ingrada“.

Broj 13, tako se, unatoč, praznovjerju, pokazao dobitnim, iako je dobro došla i činjenica kako tijekom prethodnih 12 održanih javnih dražbi, nije bilo zainteresiranih kupaca. Na sreću, unatoč ranije procijenjenoj vrijednosti stadiona na 67 milijuna kuna, ( znalci kažu kako je u vrijeme kada je izgrađen, stadion i sportski kompleks „Kamen Ingrada“ bio jedan od najljepših takvih objekata u Hrvatskoj)  vjerovnici su se složili oko cijene od 2 milijuna i 140 tisuća kuna.Vraćanje općinske imovine proslavljeno je na najbolji mogući način-zajedničkim druženjem mještana i čelnih ljudi Velike i županije, uz medijsku pozornost RTL-a.

„Potez je to koji smo, šuteći i trpeći, strpljivo, korak po korak, rješavali dugi niz godina, predviđajući za tu namjenu, sredstva u proračunu. Ova 13. licitacija pokazala se najsretnijom, kao i cijena od 2, 14 milijuna kuna. Vraćanjem stadiona, ali i sportskog kompleksa kakvog se ne bi postidjele ni istinski urbane sredine, Općina Velika, stvarno, ali i simbolično, najavljuje novo poglavlje. Prije svega, prostor je to u koji ćemo preseliti općinsku upravu i turističku zajednicu, ali i prostor koji će, djelujujući poput jedinstvenog „sportskog inkubatora“ otvoriti vrata svima onima sportskog duha, brojnim udrugama, knjižnici, ali i svim drugim potencijalnim korisnicima. Tu je i južna tribina koja bi, dugoročno, trebala postati hladnjača za voće i povrće koju bi koristili naši poljoprivrednici, a do koje planiramo doći vanjskim financiranjem-sredstvima EU fondova, kroz kandidirani projekt.Trodjelna sportska dvorana trebala bi u budućnosti postati hostel, čime ćemo sport i turizam učiniti glavnim razvojnim granama Općine. Za razliku od nekih ranijih megalomanskih projekata koji su završili nesretno po općinu, vraćeni prostor stadiona i sportskog kompleksa postat će multifunkcionalni prostor kojim ćemo se svi ponositi“, izjavio je, s razlogom ponosan, prvi čovjek Velike, načelnik Vlado Boban.

nn

Vraćanjem nekretnine s iznimnim potencijalom u vlasništvo Općine, svima je, kaže direktor Turističke zajednice općine Velika, Tomislav Galić, pao ogroman kamen sa srca. „Osim toga, tek sada možemo realizirati brojne, ranije isplanirane i definirane projekte, javljati se na natječaje, očekujući sredstva europskih fondova, ali i na pravi način, početi promišljati o razvoju kontinentalnog turizma. Istovremeno, riječ je o potezu koji je osigurao opstanak mjesnog nogometnog kluba „Papuk“ koji ima više od 100 članova, ali i u kojem trenutno trenira više od 80 novih malih Modrića i Olića.Zbog svega toga, događaj je ovo od kulturološko-sportskog značaja, ali i događaj koji raduje sve Veličane“, kaže Tomislav Galić.

“Veliki je ovo događaj za općinu Velika, ali i za čitavu županiju, siguran znak kako je stadion dobio pravog gospodara, onog koji će imovinom znati upravljati kako treba, na dobrobit svih nas.  Nakon desetljeća muke i stečaja, Veličani su od danas vlasnici sjajnog prostora.Povezujući stadion s velebnim sportskim kompleksom, povezujući toplice, odnosno bazene koji su također dobili novog vlasnika, spajajući Papuk u cijelosti, ali i sva godišnja doba u jedno, Požeško slavonska županija kroz ovu bi priču mogla i morala ponovno postati „Meka“ kontinentalnog turizma. Još je jedan to, u nizu dokaza, kako je, uz poduzetništvo i obrte, turizam grana koju trebamo razvijati.Osim toga, vrijeme je da Velika, baš kao nekada, ponovno postane Slavoncima omiljeno, dostupno i financijski prihvatljivo „more“, rekao je, iskreno čestitajući načelniku Bobanu i svim Veličanima, župan požeško slavonski, Alojz Tomašević.

nnn

“Iako smo često skloni tvrditi kako nitko ne može riješiti naše probleme, i kako je najjednostavnije kruh potražiti negdje drugdje, ovo je dokaz da se preuzimanjem stvari u vlastite ruke, itekako mogu stvoriti i uvjeti za bolji život u Slavoniji. Poruka je to i mladima kako ima prostora u kojima mogu djelovati . Ovdje je to danas sport, nogomet, a već sutra turizam. Stoga, uživajmo na bazenima i sportskom stadionu, u idiličnim mjestima uz rijeku Veličanku, Papuk i Krndiju, i otkrijmo ponovno ovaj biser prirode na kontinentu. Vrijeme je da Velika opet postane Velika“, zaključio je župan Tomašević. Na prigodnoj proslavi bili su i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić.


TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn