VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Županijsko ocjenjivanje meda i uvjerenja novim pčelarima i pčelarkama

Datum objave: 21. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA- U sklopu 10. po redu Županijskog ocjenjivanja meda na Veleučilištu u Požegi 17. listopada dvanaest osoba je primilo uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje poslova pčelara/pčelarke. Obavljeno je i ocjenjivanje 60 uzoraka meda koji su prijavljeni na ovogodišnje Županijsko ocjenjivanje meda.

Pored Pčelarske udruge Zlatna dolina ove godine u organizaciju Županijskog ocjenjivanja meda uključio se i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega. Razlog tome je projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju, čiji nositelj je HZZ PU Požega a putem kojeg su nezaposlene osobe dobile priliku osposobiti se za poslove pčelara/pčelarke.

Uvjerenja je polaznicima osposobljavanja dodijelio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Željko Vrbos, a u prisustvu sedamdesetak pčelara iz Požeško-slavonske županije.Vrbos održao je i predavanje o stanju u hrvatskom pčelarstvu, a doc.dr.sc. Dražen Lušić održao je predavanje na temu „Važnost senzorske analize u procjeni kakvoće meda“. Upravo je kvaliteta meda jedna od bitnih stvari kojima će se tek osposobljeni pčelari i pčelarke morati posvetiti. Na Županijsko ocjenjivanje meda prijavljeno je ukupno 60 uzoraka, a rezultati tog ocjenjivanja pokazatelj su kvalitete meda na lokalnom tržištu.

Kroz aktivnosti projekta LIPA željelo se omogućiti i polaznicima osposobljavanja za poslove pčelara/pčelarke sudjelovanje na Županijskom ocjenjivanju meda kako bi uvidjeli kvalitetu svoga meda te „gdje se nalaze“ u odnosu na iskusne pčelare. Obavljena je fizikalno kemijska analiza od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sav med prijavljen na natjecanje, potom je obavljena i senzorska analiza meda. Nagrade najboljima bit će uručene 9. studenoga u sklopu manifestacije Okusi jeseni koju organizira Turistička zajednica grada Požege

TEKST: S. P. / VUP     FOTO: VUP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn