VELEUČILIŠTE U POŽEGI- Uz višemilijunske projekte i dvostruko veći broj brucoša, stigla i službena potvrda izvrsnosti

Datum objave: 04. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Veleučilištu u Požegi danas je održana tiskovna konferencija o rezultatima rada, planovima i projektima ove visokoškolske ustanove. Veleučilište u Požegi ostvarilo je izvrsnu ocjenu u postupku reakreditacije, a izvrsnost potvrđuje i činjenica kako je ove akademske godine upisano dvostruko više studenata nego prethodne, istaknuli su između ostalog, prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekanica za nastavu dr.sc. Brankica Svitlica i koordinatorica za kvalitetu dr. sc. Verica Budimir.

Izgradnja studentskog doma u Požegi zasigurno je među najznačajnijim projektima naglasio je doc. dr. sc. Berislav Andrlić. “Ovim će Veleučilište u Požegi ostvariti bespovratna sredstva u iznosu od 32.683.129,43 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja. Partner u provedbi projekta je Studentski centar Požega. Studentski dom je dobio uporabnu dozvolu i trenutno se ponovno pokreće javna nabava za opremu stoga ovim putem pozivam sve potencijalne dobavljače da se jave na natječaj. Planirani završetak projekta je u prosincu 2019 čime će studenti dobiti opremljen studentski dom za 110 ležajeva, kuhinjom, medijatekom, sportskom dvoranom i praonicom uz atraktivnu lokaciju uz gradske bazene,” rekao je Andrlić.

Od ostalih infrastrukturnih planova za narednu godinu planiramo izradu glavnog projekta i gradnju montažne sportske dvorane u dvorištu veleučilišta, koja će biti modularna te će se moći koristiti tijekom cijele godine. Nadalje, Veleučilište je u postupku registracije znanstvene ustanove, čime ćemo dobiti na prepoznatljivosti i jačanju istraživačkog kapaciteta. S tim u vezi u postupku smo pregovora za kupnju zgrade u ulici Alojzija Stepinca, koji bi kroz EU projekte uredili u znanstveno-istraživački centar uz nove uredske i laboratorijske prostore.

“Što se tiče novih studijskih programa istaknuo bih skori završetak elaborata stručnog studija Elektroničko poslovanje kojim ćemo odgovoriti izazovima digitalnog okruženja u kojem se današnja ekonomija nalazi. U području biotehničkih znanosti planiramo izradu studija Gastroenologije čime bi stvarali kadrove za rad u turizmu, rekao je Andrlić dodajući kako su izvrsne rezultate ostvarili i u području Erasmus projekta. “Prošle akademske godine ugovorili smo i imamo u provedbi 320.000 EUR sredstava i time smo postali najuspješnije veleučilište u RH po odlaznim i dolaznim mobilnostima. Tako su stanovnici našeg grada trenutno studenti iz Japana, Francuske, a iduće godine dolaze Ukrajinci, Indijci i Gruzijci, a naši studenti putuju diljem Europe na nastavu i praksu. U planu za novu akademsku je potpisivanje novog projekta ViniMOB iz programa KA2 s Avize Viti Campus , te suradnja s novim zemljama Kinom, Kanadom, Brazilom i Butanom. U prosincu planiramo međunarodni tjedan učenja na kojem ćemo ponovno okupiti partnere iz cijelog svijeta- Azije, Amerike i Europe, te će Požega ponovno na određeno vrijeme postati svijet u malom,”zaključio je Andrlić.

Prodekanica za nastavu dr.sc. Brankica Svitlica naglasila je kako je među prvim ciljevima misije Veleučilišta ustrojavanje i izvođenje postojećih studijskih programa, pri čemu je nastavni proces ključni pokazatelj uspješnog djelovanja Veleučilišta. Potvrđuje to i velika zainteresiranost za upis, rekla je Svitlica. “Ovogodišnji upisi brucoša u akademsku 2019./2020. godinu uistinu ohrabruju, obzirom smo u odnosu na prošlogodišnje brojke, upisali sveukupno gotovo duplo više studenata. Ta brojka kreće se na oko 200 upisanih studenata (redovitih i izvanrednih, od čega je 130 redovitih studenata). Trenutno na Veleučilištu u Požegi na svim studijskim godinama studira oko 900 studenata, od čega je oko 400 redovitih i 500 izvanrednih studenata.

Protekle akademske godine uočili smo potrebu pokretanja niza aktivnosti, koje će doprinijeti podizanju kvalitete nastave te smo na tom polju, poduzeli i najvećim djelom i realizirali određene radnje: Aktivna suradnja sa svim ravnateljima srednjih škola u PS županiji, kroz definiranje kontinuiranih suradničkih aktivnosti. Značajno mjesto zauzima realizacija partnerstva i suradnje Poljoprivredne škole i Poljoprivrednog odjela Veleučilišta pobliže Stručnog studija VVV-a (ostvaren je zajednički projekt nastavnog poligona suvremenog nasada voćnjaka), koji će koristiti obostrano učenici i studenti. Proširenje nastavnih baza na poljoprivrednom odjelu kroz osnivanje novog nastavnog poligona na lokalitetu Podgorje (uspostava kolekcije svih sorata Graševine), aktivno sudjelovanje profesora Veleučilišta u radu udruge GRAŠEVINA CROATIKA, te suradnja na projektu klonske selekcije Graševine s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Kada govorimo o lokalnoj zajednici Gradu Požegi i Požeško – slavonskoj županiji treba istaknuti da se ta suradnja podigla na zavidnu razinu u odnosu na prethodne godine. Veseli činjenica da je lokalna zajednica prepoznala značaj očuvanja opstojnosti i daljnjeg razvoja Veleučilišta, što su i pokazali potporom u vidu financijske pomoći u podizanju studentskog standarda, kroz subvencioniranje dijela studentskih obroka s tendencijom aktiviranja kratkih lanaca opskrbe hranom, uključivanjem domaćih proizvođača zdrave hrane. U Sklopu projekta „SLAVONIJA“, Veleučilište je ove godine potpisalo sporazum s Ministarstvom poljoprivrede o stipendiranju svih studenata 2. i 3. godine poljoprivrednog odjela (redoviti i izvanredni) u iznosu od 10.000 kn/godišnje u svrhu poticanja bavljenja poljoprivredom i proizvodnjom hrane, što će u velikoj mjeri pomoći trenutno aktivnim studentima a ujedno poticajno djelovati na budući izbor željenog studija. “ izjavila je između ostaloga Svitlica.

Koordinatorica za kvalitetu dr.sc. Verica Budimir upoznala je s rezultatima postupka reakreditacije kroz koji, sukladno zakonskim propisima prolaze sva visoka učilišta u Hrvatskoj jednom u 5 godina , a što je ove godine provedeno i na VUP-u.

„Posjeta stručnog povjerenstva imenovanog od strane AZVO bila je 04. – 05. lipnja 2019. godine. Rezultati reakreditacije doznali smo 30. rujna, kad je primljen Izvještaj stručnog povjerenstva o reakreditaciji Veleučilišta u Požegi. Svi aspekti rada Veleučilišta: unutarnji sustav za osiguravanje kvalitete i društvena uloga; studijski programi; nastavni proces i podrška studentima; nastavnički i institucijski kapaciteti; stručni i znanstveni rad ocijenjeni sa zadovoljavajućom ili visokom razinom kvalitete. Od 33 standarda kvalitete 19 ocijenjeno s najvećom razinom (visoka razina kvalitete), 12 standarda sa zadovoljavajućom razinom. Ocjene koje dodjeljuje povjerenstvo su: nezadovoljavajuća, minimalna, zadovoljavajuća i visoka razina kvalitete. Na web stranicama AZVO-a vidljiva izvješća visokih učilišta koja su po novim standardima prošla postupak reakreditacije u prethodnom razdoblju. Od 23 vidljiva izvještaja 2 visoka učilišta ostvarila bolje rezultate, a 2 slične našima. Ostala visoka učilišta nešto ili znatno slabiji rezultati. Vrednovana visoka učilišta iz okruženja i ona koja se obave istim područjem djelatnosti (ekonomsko, agronomsko područje) svi ostvarili slabije rezultate,” rekla je Budimir.

Kvaliteta Veleučilišta vidljiva u značajnoj uključenosti svih dionika (studenti, bivši studenti, predstavnici gospodarstva i javnih tijela), društvenoj ulozi Veleučilišta koja se ostvaruje se kroz različite projekte sa zajednicom, studijskim programima koji ispunjavaju potrebe lokalnog i regionalnog tržišta rada uz snažnu opravdanost za izvođenje svih studijskih programa, Nastavnom procesu usklađenom sa zahtjevima Europskih standarda te zadovoljstvu studenata s primljenim znanjima i razinom uključenosti u proces studentske prakse te zapošljivosti završenih studenata. Zaposlenost je 70% godinu dana po završetku studija. Neki se studenti zapošljavaju u institucijama u kojima su odradili studentsku praksu, a 12 ih je zaposleno na samome Veleučilištu u Požegi,”dodala je Budimir.

Na Veleučilištu je trenutno stalno zaposlen 31 nastavnik pri čemu znanstvenu titulu ima 77 % nastavnika; 19 je doktora znanosti i 5 magistara znanosti. Profesora visoke škole je 15, od čega 3 u trajnom zvanju, Nastavnici se kontinuirano educiraju i sudjeluju u različitim oblicima stručnog usavršavanja kako bi unaprijedili svoje nastavničke kompetencije.Veleučilište u Požegi, nakon više od dva desetljeća predanog rada i truda svih zaposlenika, uz pomno planirane projekte i programe postalo je visokoškolska ustanova koja je svojim postojanjem višestruko obogatila ne samo lokalnu već i širu zajednicu.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn