VELEUČILIŠTE U POŽEGI: Otvoren Erasmus međunarodni tjedan učenja – svijet u malom u Požegi

Datum objave: 02. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Veleučilištu u Požegi danas je otvoren Erasmus međunarodni tjedan učenja u sklopu kojeg u Požegi borave profesori iz Brazila, Indije, Ukrajine, Bjelorusije, Azerbajdžana, Ukrajine, Kanade, Češke i Butana.

Već po tradiciji Veleučilište u Požegi dva puta godišnje organizira Međunarodni tjedan učenja, a ovog puta u Požegi se okupilo deset predstavnika partnera u projektu s četiri svjetska kontinenta.

“Osnovna ideja ovog projekta je razmjena iskustava i ideja. Naravno budućnost su studenti i namjera je da studenti iz svih zemalja partnera dođu u Hrvatsku i Požegu. Već smo imali iskustva sa studentima iz Ukrajine i Gruzije, no u budućim projektima potrudit ćemo se da i drugi dođu u Hrvatsku te da postanemo “svijet u malom” kako volim reći za Požegu. Uz standardne partnere prvi puta u Požegi su sada profesori iz Kanade, Butana i Brazila, a danas smo upriličili i potpisivanje novog partnerskog sporazuma s Učilištem iz Češke te tako obogaćujemo naš projekt.U sklopu programa naši gosti imat će priliku vidjeti što Hrvatska nudi u smislu turizma jer, uz Požegu, predviđen je posjet Zagrebu i Kutjevu kako bi ovaj Erasmus tjedan zaključili s jednim pozitivnim iskustvom,” naglasio je prodekan za razvoj Berislav Andrlić.

“Dolazim iz Butana i zadovoljstvo mi je sudjelovati ovom programu jer uvjeren sam kako nudi kvalitetnu priliku za razmjenu iskustava i učenje. Posebno mi je drago upoznati vašu tradiciju, studente i kulturu,” rekao je profesor Tika Ram Bhandari, predstavnik Royal Thimhu Collega iz Butana.

“Drago mi je biti u ovom dijelu svijeta. Ovaj projekt pokazuje kako u ovoj vrsti razmijene iskustava nema granica. Ovo je izvrstan trening za nas, ali i dobra prilika za studente da se upoznaju s različitim kulturama i ekonomijama. U sklopu Erasmusa izdat ćemo i prigodne publikacije kako bi dodatno unaprijedili cijelu ideju zajedništva u učenju,” rekao je Dr. George C Mathew, profesor na ToC H Institute of Science and Technology, Kerala u Indiji.

“Ponosni smo što uz već poznate partnere imamo i neke nove, dakle tradicija se nastavlja. Uvodimo nove zemlje, a ono na što smo ponosni jest da smo prisutni na gotovo cijeloj planeti. Jedan kontinent nam je ostao, to je Australija, no pokrenuli smo aktivnosti i nadamo se i tom partnerstvu u budućnosti. Ono što je vrijednost ovog projekta jest da se trenutno na Veleučilištu u Požegi u okviru Erasmus mobilnosti provode projekti u vrijednosti 350 tisuća eura. Do sada smo realizirali preko 250 mobilnosti, a ono što je značaj u okviru ove suradnje izvan Europske unije je naglasak na dolaznoj mobilnosti. Stoga se nadamo u budućnosti da ćemo uspjeti dobiti financiranje za veći broj studenata. Ovo je početak razvoja projekta kada nam dolaze profesori na nastavu a aktivnosti su raznolike – od edukativnih do kulturoloških,” upoznala je Erasmus koordinatorica Barbara Pisker.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn