VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Brojne aktivnosti i projekti potvrđuju epitet najboljeg hrvatskog veleučilišta

Datum objave: 21. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Veleučilište je tijekom prošle akademske godine realiziralo niz strateških i infrastrukturnih projekata koji su podigli nivo kvalitete nastave i znanstveno-stručnog rada na zadovoljstvo studenata, djelatnika i šire zajednice. Rezultat toga je i činjenica da ove akademske godine 2020/21. Veleučilište u Požegi ima više od 800 aktivno upisanih studenata od kojih je 210 novih brucoša, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljena aktivnosti i postignuća ove visokoškolske ustanove.

Vizijom, upornim radom i značajnim naporima koje ulaže u unapređenje postojećih i uvođenje novih studijskih programa, ali i u kvalitetu nastave i uvjeta rada i života svojih studenata, Veleučilište u Požegi prepoznatljivo je kao najbolje hrvatsko veleučilište. Tijekom prošle akademske godine Veleučilište je realiziralo niz strateških i infrastrukturnih projekata koji dokazuju taj epitet, naglasili su na konferenciji za novinare prodekan za razvoj i zamjenik dekana dr. sc. Berislav Andrlić, prodekanica za nastavu dr. sc. Brankica Svitlica i ravnatelj Studentskog doma “Dr. Franjo Tuđman” Tomislav Raguž.

“Možemo sa sigurnošću potvrditi da je dugoročno ulaganje u osuvremenjivanje pristupa nastavnom procesu i ulaganje u znanstveno-stručno napredovanje vlastitog kadra doprinijelo prosperitetu Veleučilišta. Ove akademske godine na Veleučilište je upisano 210 novih brucoša, što ukupno predstavlja preko 800 aktivno upisanih studenata. Ako usporedimo prosjek upisa brucoša u protekle dvije godine, ove akademske godine upisano ih je za oko 20 posto više,” naglasila je prodekanica Brankica Svitlica. Dodaje kako se učinkovitom pokazala i mjera koja je na snazi od prošle akademske godine, a riječ je o stipendiranju u iznosu od 10.000 kuna svih studenata koji studiraju stručne i sveučilišne studije Poljoprivredno-prehrambenih smjerova. Svitlica je naglasila kako je prema uputama resornog ministarstva, nastava započela na klasičan način i još uvijek se uspješno provodi uz sve epidemiološke mjere i preporuke.

Projekti koji su uspješno realizirani vlastitim sredstvima i sredstvima EU fondova, brojni su i raznovrsni – od projekata građevinske i arhitektonske prirode, projekata iz područja novih kurikuluma do onih znanstveno- stručnog karaktera, naglasio je prodekan za razvoj dr. sc. Berislav Andrlić. “Posebno ističem izgrađen, opremljen i otvoren Studentski dom dr. Franjo Tuđman sa 110 ležajeva i popratnim sadržajima, specijaliziranu prodavaonicu vina u Cehovskoj ulici,izrađen elaborat procjene zgrade u ulici Alojzija Stepinca za potencijalni znanstveno-istraživački centar, Projekt „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza) za poboljšanje tehničkih uvjeta na CARNET čvorištu Veleučilišta odobren za financiranje, te projekte za izgradnju montažne sportske dvorane sa sanitarnim čvorom i svlačionicama i dogradnju Klijeti i spremišta vina u edukacijsko-inovacijski centar za preciznu poljoprivredu koji su u tijeku. Među projektima iz područja novih kurikuluma izdvaja se izrađen elaborat preddiplomskog stručnog studija „Enogastronomija“ – u fazi recenzije gdje je vidljiv naglasak na teme turizma i ruralnog razvoja u budućnosti kao ključnih za zapošljavanje, odobren elaborat preddiplomskog stručnog studija „Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo“ kojim dajemo odgovor na potrebe tržišta rada u digitalnom okruženju te Erasmus KA2 Vinimob sa Avize Viti Campus iz Francuske, te partnerima iz Italije, čiji je cilj izrada programa za proizvodnju i marketing vina za osobe s posebnim potrebama,” naglasio je Adrlić.

Dodao je i cijeli niz znanstveno-stručnih projekata od dron tehnologije za preciznu poljoprivredi i nastavnog poligona klonske selekcije graševine i sorti otpornih na oboljenja do početka listopada započeo je međunarodnog projekta u suradnji s razvojnom agencijom LORA Požega koji je vezan za promociju lokalnih sorti a započeo je početkom listopada s partnerima iz Norveške i Sjeverne Makedonije. Projekt je ukupne vrijednosti 1.500.998,00 EUR dok na Veleučilište pripada oko 150 tisuća eura gdje će naredne dvije godine istraživati autohtone sorte vinove loze.

Intenzivan tempo konkretnih aktivnosti te vizionarsku strategiju razvoja prati i visoki standard ponuđen studentima u vidu Studentskog doma, jednog od najmodernijih u Hrvatskoj. “Osim klasične usluge smještaja u 50 klimatiziranih dvokrevetnih i trokrevetnih soba studentski dom pruža studentima i mnoge dodatne sadržaje. Cijena smještaja iznosi 600,00 kuna po osobi mjesečno. Prve stanare primili smo u dom i popunjavanje još traje, očekujemo popunjenost više od 70 posto,” rekao je ravnatelj doma Tomislav Raguž.

“No, početak rada obilježen je pandemijom korona virusa pa smo rad prilagodili preporukama HZJZ i resornog ministarstva. Kako je dio soba s tri kreveta, poštujući naputke Stožera Cz, popunjavamo ih s po dvoje stanara, a restriktivno se koristi i dio dodatnih sadržaja namijenjenih studentima jer moramo poštivati mnoga pravila,” naglasio je ravnatelj Raguž.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn