VEČER ZA PAMĆENJE NA TRGU BEĆARCA – Bećarac i ganga kao biseri kulturne baštine i čuvari nacionalnog identiteta

Datum objave: 14. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Na Trgu bećarca u Pleternici koji je izgrađen u sklopu prekograničnog europskog programa Interreg – IPA CBC i zajedničkog projekta Pleternice i općine Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini, večeras je održana “Večer bećarca i gange”. Prva je to manifestacija na Trgu bećarca jedinom takvom u Hrvatskoj i svijetu. “Vjerujem da ovaj trg i Pleternica od danas postaju i ponos Slavonije i cijele domovine,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Trg bećarca je o projekt međugranične suradnje vrijedan 17,5 milijuna kuna iz kojeg su Pleterničani dobili središnji trg u slavu kultnog slavonskog napjeva, dok je u Tomislavgradu izgrađen Trg gange, a oba trga imat će i prostore za promociju te muzejske postave vezane uz bećarac i gangu. Trg Bećarca projektirao je poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan, a svoju punu ljepotu, ovaj trg koji slavi svjetski prepoznatu kulturnu nematerijalnu baštinu, pokazao je u “Večeri bećarca i gange”.

Višemilijunski projekt Pleternicu je, kroz nekoliko segmenta, povezao s Tomislavgradom”Okosnica cijelog projekta je nematerijalna baština, bećarac u Slavoniji i ganga u Hercegovini i to je priča koja, osim što isprepliće trgove bećarca u Pleternici i gange u Tomislavgradu, isprepliće i povezuje kulturno-umjetnička društva, kulturnu baštinu te poljoprivredna obiteljska gospodarstva jer smo kroz projekt osnovali i dvije zadruge – Pleterničku korpu i Korpu Tomislavgrada koje okupljaju obiteljska gospodarstva s proizvodima za turističku ponudu. Osim gastro specijaliteta i suvenira, tu su i turistički subjekti koji pružaju usluge smještaja različitih radionica, ranč i drugo,” pojasnila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Uz jedinstveni Trg bećarca Pleterničani su dobili i čvrste temelje za kulturno- turističku priču, kaže ne bez ponosa, gradonačelnica Jozić. “Pleternica ovim projektom postaje vjerujem i ponos Slavonije jer dobiva prvi i jedini Trg bećarca u svijetu, a bećarac je, znamo, zaštitio i UNESCO. Uz trg je odmah i multimedijalna dvorana koja dolazi iz jednog drugog europskog projekta i doista se na području Pleternice formira jedna nova urbana sredina, jedno reprezentativno središte koje će sigurno služiti i građanima Pleternice, ali i onima koji u Pleternicu žele doći. Pleternica je i svetište Gospe od Suza, dolazi veliki broj turista, bilježimo sve veći broj noćenja i posjetitelja te sam uvjerena kako će ovaj trg i ovaj muzej postati okosnica, okidač još snažnijeg razvoja turizma u ovom dijelu Slavonije.”

“Kulturna ruta bećarca i gange” iz kojeg je u Tomislavgradu nastao Trg gange i hajdučke družine kao cjelovita infrastrukturna priča, najveći je projekt u programu prekogranične suradnje, ali uz financijsku, on ima i druge značajke, posebice za očuvanje nacionalnog identiteta, naglasio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

“Mi Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek se borimo za svoju opstojnost, za svoju konstitutivnost, za ono što se zove ostankom u kulturnim i tradicijskim korijenima. Značajno je stoga što danas u Pleternici možemo zapjevati gange u projektu koji financira Europska unija čija je Republika Hrvatska punopravna članica, a mi kao Hrvati iz BiH snažno priželjkujemo ulazak u europsku zajednicu država,” rekao je Vukadin dodajući kako se, uz kulturnu suradnju, nada s Pleternicom ostvariti i zajedničke projekte na području gospodarstva. “Nadam se da ovo doista neće završiti samo na kulturi već da će gospodarstvenici iz Tomislavgrada i Bosne i Hercegovine naći svoje partnere u Hrvatskoj te se i tako još jače i više povezati,” naglasio je Vukadin.

Kao dobri domaćini Pleterničani su pripremili i bogat program u kojem su sudjelovali članovi KUD-a Orljava iz Pleternice, ZD KUD Rama Pleternica, tamburaši De Ghoto i TS Satir te gosti iz Tomislavgrada, članovi njihovih KUD-ova, sve uz kušanje tisuću pripremljenih porcija po tradicionalnim receptima. Kako, bez pretjerivanja, rekoše Pleterničani – večer za pamćenje!

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn