VEČER PO PUCINOM GUŠTU – Uz tambure, miris i okus Slavonije u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena izložba slika Josipa Pintarića Puce

Datum objave: 14. 5. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Otvorenje izložbe slika Josipa Pintarića Puce upriličeno u povodu 5.godišnjice njegove smrti, bilo je još jedno sjajno događanje u organizaciji Gradskog muzeja. Večer Slavonije, pjesme, tambure i umjetnosti, svega onoga za što je ,svima omiljen novogradiški zavičajnik i boem, živio.

Povodom pete godišnjice smrti Josipa Pintarića Puce, slikara, glazbenika, boema, autora neslužbene himne grada i čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag na njegov kulturan i društveni život, u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba slika umjetnika kojeg struka smatra jednim od najoriginalnijih majstora hrvatske naive i nositeljem takozvanog slavonskog kruga.

Uz raskošan slikarev opus, posjetitelji izložbe mogli su uživati i u jedinstvenoj slavonskoj večeri ispunjenoj pjesmom, tamburicom i umjetnošću, svim onim za što je, uz svoju Malu, naselje u kojem se rodio i koje je opjevao, Puco i živio.

Uz članove autorove obitelji i mnogobrojne posjetitelje, otvorenju su, uz djelatnike Gradskog muzeja, nazočili i čelni ljudi Grada, gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenikom Borislavom Vidošićem i direktorica Turističke zajednice, predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević, iskoristivši događaj za podsjećanje na važnost umjetničke baštine i utjecaja koji je Puco ostavio iza sebe, ali i najavljujući skoro postavljanje spomenika u znak sjećanja na velikog i svestranog umjetnika kakav je bio.

Uz slike rodnog kraja, prirode, tradicije i običaja, omiljene Pintarićeve motive, za lokalpatriotski “štih” večeri pobrinuli su se Tamburaški satav Satir i Ženska vokalna skupina Aurora. Izložbu Josipa Pintarića Puce koju je postavio ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić možete pogledati do 10.lipnja.

TEKST: S. T.                                       FOTO:cajtung.com

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn