VAŽNO JE ZVATI SE GAVRAN – Otvoren 5. Let s Gavranom, književno kazališni festival posvećen Miri Gavranu

Datum objave: 28. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Petu godinu za redom, ponosni na uspjeh svog najpoznatijeg i najdražeg zavičajnika, Novogradiščani su “poletjeli s Gavranom”. Izložbom radova na temu autorove biblijske trilogije, a potom i hit predstavom “Sve o muškarcima”, otvoren je jedinstveni trodnevni književno kazališni festival posvećen našem najprevođenijem i najizvođenijem dramatičaru Miri Gavranu

Da je dobro djelo dobro djelo bez obzira na jezik kojim je pisano, već godinama dokazuje Miro Gavran, naš najprevođeniji i najizvođeniji dramski pisac, umjetnik čije se djelo proučava na brojnim sveučilištima diljem svijeta, jedinstven po svojoj jednostavnosti i univerzalnosti tema u kojima se može prepoznati svatko od nas. U njegovu i čast njegovom opusu, ponosni što ga zovu zavičajnikom i suvremenikom, petu godinu za redom, Novogradiščani su “poletjeli s Gavranom”.

Učinili su to jedinstvenim međunarodnim književno kazališnim festivalom koji će u naredna tri dana- izložbama, kazališnim predstavama, okruglim stolom, promocijom knjiga- pokušati otkriti tajnu Mirina uspjeha. 5.Let s Gavranom, u organizaciji Gradske knjižnice i POU MAR, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Nova Gradiška, neslužbeno je otvoren iznimno atraktivnom skupnom izložbom radova nastalih na temu Gavranove biblijske trilogije, autorice više kustosice Danijele Juranović, ravnateljice POU MAR. Učinio je to prvi čovjek grada, saborski zastupnik gradonačelnik Vinko Grgić, iznimno zadovoljan kvalitetom manifestacije koja Novu Gradišku, zahvaljujući Mirinom opusu i njegovoj neraskidivoj vezi s rodnim krajem, čini istinski urbanom i kulturnom sredinom.

” Iako je tek peti po redu, zadovoljstvo je primijetiti kako je svaki novi Let s Gavranom, sve bolji i sadržajniji. Nakon što smo ove godine, na Mirin poziv, imali zadovoljstvo biti gosti 10.Gavran festa u Pragu, mogu reći kako ćemo se potruditi da ih, ako ne već godinama, a onda svakako kvalitetom, dostignemo, što, na kraju krajeva, Miri i dugujemo. Upravo stoga, u povodu Dana grada koji obilježavamo 8.prosinca, odlučili smo mu dodijeliti titulu počasnog građanina Nove Gradiške. Kao političaru, zadovoljstvo mi je reći kako je odluka donesena jednoglasno, uz podršku Gradskog vijeća i svih 17 vijećnika. “, najavio je gradonačelnik Grgić, otvarajući izložbu.

Iskreno dirnut pažnjom i interesom sugrađana, Novogradiščane je, u svom prepoznatljivo toplom i neposrednom stilu, pozdravio i Miro Gavran, glavni “krivac” za književno-kazališni festival, zahvalan organizatorima, čelnim ljudima grada i svima bez kojih ne bi bilo ni ovogodišnjeg Leta.

“Hvala svima koji ste došli, nadam se da ćete uživati i da ste svjesni kako je ovo što se događa petu godinu za redom i što će se, vjerujem, događati i dalje, već sada jedno malo veliko čudo u kojemo sudjelujemo zajedno. Jer, bez publike, bez čitatelja, ne postoji ni književnost ni kazalište. Srce mi je puno!”, rekao je, između ostaloga Miro Gavran.

Otvorenje izložbe bilo je sjajan uvod u kazališnu poslasticu, predstavu Gavran teatra “Sve o muškarcima”, koju će Novogradiščani i svi poklonici Mirinih dramskih tekstova moći pogledati i u četvrtak, 28.studenoga. Svečanosti otvorenja 5.Leta s Gavranom, uz glavnu “zvijezdu” festivala, čelne ljude Grada i mnogobrojne Novogradiščane, nazočili su i Jana Krasna, gošća iz Praga,prevoditeljica Gavranovih djela na češki jezik, Ivan Varga, prevoditelj na mađarski, Branka Džebić, dugogodišnja glavna urednica redakcije kulture u “Vjesniku”, Nikola Vudrag, akademski kipar, Maja Šegota kreativna producentica Teatra Gavran, dr.sci. Ivan Trojan, izvanredni profesor hrvatskog jezika i književnosti na osječkom Filozofskom fakultetu i tamošnji predsjednik Matice Hrvatske, te Andrea Divić, urednica portala Cro kultura i još jedna Novogradiščanka na privremenom radu u Zagrebu.

Jedinstvena znanstveno popularna, književno kazališna poslastica posvećena Miri Gavranu drugog će dana trajanja, u četvrtak, 28.studenoga, najmlađoj publici ponuditi lutkarsku predstavu, nešto starijoj i ozbiljnijoj-međunarodni okrugli stol, a svima ostalima- promociju drugog izdanja autorove knjige “Priče o samoći”. Poletite s Gavranom i Novogradiščanima!

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn